Aasia iduettevõtjad mälestavad Toivo Annust

PM Majandus
Copy
Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Nädala eest surnud Skype’i kaasasutaja Toivo Annus investeeris tervesse hulka Aasia iduettevõtetesse, olles üks Kagu-Aasia tehnoloogiavaldkonna varasemaid rahastajaid. Nii on veebiportaal Tech in Asia kogunud sealsetelt iduettevõtjatelt hulga sooje sõnu tema kohta.

«Kuigi palju inimesi teadis teda kui Skype’i asutanud meeskonna liiget, ei usu ma, et palju rahvast sai aru tema investeeringute mõjust sellistes maailma kohtades, nagu Kagu-Aasia ja Aafrika,» rääkis Singapuri riskikapitalifirma Golden Gate Ventures juhtivpartner Vinnie Lauria. «Ta investeeris kõigesse, vana kooli e-kaubandusest kuni värskeima droonitehnoloogiani. Ta oli uskumatult nutikas ja terav ettevõtja, kes küsis rahuga tõeliselt keerulisi küsimusi ja asutajad austasid teda selle eest. Ta oli väga analüütiline ja tema sõnades peitus palju. Enamik asutajaid oleks nimetanud teda oma lemmik investoriks/nõustajaks. Ta oli mulle inspiratsiooniallikaks, iseäranis siis, kui kui 2012. aastal firmat käivitasime. Mõju, mida ta avaldas Kagu-Aasia ökosüsteemile, ei saa mõõta ja tema kaotus on raske asutajatele, keda ta siin toetas. Ta võttis Kagu-Aasia asutajaid toetades tohutuid riske enne seda, kui enamikku praegustest riskikapitalistidest olemaski oli.»

«Toivo oli kartmatu investor, keda juhtis tema veendumuste julgus. Ta osales kõigis meie rahastamisvoorudes, andes oma panuse isegi 2015. aastal, mil olime võsas, ja tema tugi oli see, mis oli vahe Coda ellujäämise ja nurjumise vahel,» ütles Singapuri makseteenuste pakkuja Coda Payments juhatuse esimees Neil Davidson.

Sama ettevõtte president Paul Leishman lisas: «Me jääme mäletama, kuidas ta toetas vankumatult meie unistust, kõike, mida ta meile teel õpetas, ja eeskuju eest, mida ta näitas, käitudes alati tagasihoidlikult ja täites selle tohutu sisuga. Me tunneme temast puudust.»

Filipiinidel tegutseva Exnetworki tegevjuht Eric Su meenutab: «Ühena Skype’i kaasasutajatest rääkis ta mulle lugusid, kuidas nad tegid varajastel päevadel asju umbropsu või räpakalt. See lohutas mind, sest Lifebiti varajastel päevadel oli palju räpakat. … Ta andis mulle väärtuslikku nõu, nagu tookord, kui olin segaduses, kuhu firma viia. … Ta ütles: «Ära võitle džungliga, džungel võidab alati.» Täna on džungel võitnud ja võtnud targa lõvi.»

«Tema vaikne olek rõhutas tema tööeetikat ja möla mittesallivat hoiakut, olgu suheldes ettevõtja või kaasinvestoriga. Hoolimata peaaegu põlvkonnapikkusest vanusevahest vaatasin Toivot alati kui äriinvestorist venda, keda mul kunagi polnud,» rääkis elektrmootorrataste firma Ion Mobility tegevjuht ja kaasasutaja James Chan. «Meil kulus aastaid, et lähedaseks saada, ja nüüd ühtäkki teda enam pole. Kagu-Aasia leinab, sest on kaotanud ühe enda seast, kes võeti meilt liiga vara.»

«Toivo oli üks Jungle Venturesi ja ka paljude Kagu-Aasia esimese põlvkonna ettevõtjate varasemaid toetajaid,» ütles Singapuri riskikapitalifirma Jungle Ventures kaasasutaja Amit Anand. «Ta toetas alati ettevõtjat hoolimata olukorrast ja alati aitas abistada kõiki, kellega ta kokku puutus. Pole ime, et nii palju inimesi Kagu-Aasias tunneb seda kaotust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles