Maailmapanga peaökonomist: G20 peaks võlaleevendust laiendama

Copy
Raha.



Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Raha. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks

Kuna majanduse taastumine üleilmsest koroonaviiruse pandeemiast jääb kaugele tulevikku, kutsus Maailmapanga tippametnik G20 riike vaesemate riikide võlaleevendust laiendama. 

Värskelt ametisse asunud Maailmapanga peaökonomist Carmen Reinhart hoiatas, et poliitikud ei peaks majanduse kosumist segi ajama selle taastumisega ning kutsus võlamoratooriumi laiendamisele. 

G20 rahandusministrite virtuaalne kohtumine toimub laupäeval ning eeldatavalt arutatakse ka võlaleevenduse küsimust.

Arenenumate riikide valitsused peaksid Reinharti sõnul ilmutama «rohkem tahet teha midagi laiahaardelisemat», mis võiks sisaldada aktiivsemat osalemist arenevatel turgudel ja ka arenguriikides.

Samal ajal tunnistas Reinhart, et on küllaltki skeptiline, märkides, et Hiina on küll suurem krediidiandja kui ülejäänud Pariisi klubi kokku, aga tema antud võlad ja abi pole läbipaistvad. 

Samuti kutsus tippökonomist erasektorit rohkem panustama. 

G20 valitsused nõustusid aprillis aastase ooteajaga võlgadele, mida Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) ja Maailmapank annavad 76 kõige haavatavama majanduse toetamiseks. Samuti kutsuti eralaenajaid selle võlaleevendusega liituma. 

Sel nädalal aga andis rahvusvahelise majanduse instituut välja raporti, millest selgub, et vaid väga vähesed eralaenajad on mitteametlikule leevenduskutsele positiivselt vastanud. 

Reinhart väljendas muret ka endiselt kasvava pandeemia ja selle mõju pärast majandustegevusele. Tema sõnul ei peegelda finantsturud veel alanud majanduslanguse sügavust ja kestvust. 

«Ma arvan, et meil on soodumus ajada omavahel segamini kollapsijärgne kosumine ja majanduse taastumine". Tegelik taastumine on Reinharti sõnul veel kauges tulevikus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles