Maksepuhkuse taotlusi oli juuni lõpuks 3,4 miljardit eurot

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Toomas Huik

Finantsinspektsiooni (FI) teatel olid laenuvõtjad 30. juuniks esitanud pankadele ligi 40 000 maksepuhkuse taotlust summas 3,4 miljardit eurot. 

Eriolukorra lõppedes hakati maksepuhkuse taotlusi ka tagasi võtma. Enamiku maksepuhkuse taotlustest on pangad rahuldanud, teatas FI.

Kokku oli juuni lõpuks antud maksepuhkust veidi enam kui 3 miljardi euro väärtuses. Eraisikute maksepuhkuste taotluste summa osakaal oli juuni lõpus 5,4 protsenti ja äriühingutel 21 protsenti vastava portfelli laenujäägist.

Eraisikud olid juuni lõpuks esitanud üle 32 000 laenupuhkuse taotluse, millest ligikaudu 20 000 puudutasid tarbimislaene ja ligikaudu 12 300 eluasemelaene.

Äriühingute maksepuhkuse taotluste summast ligi pool on laekunud pankadele kinnisvaraettevõtetelt. Kokku olid juuni lõpuks kinnisvaraettevõtted esitanud maksepuhkuse taotlusi ligi 1,3 miljardi euro väärtuses, mis on kinnisvarasektori laenujäägist umbes kolmandik.

Pangad on loonud omavahendite reservid, mille arvelt katta võimalikud krediidikahjud või täita uute laenude väljastamisega kaasnevad kapitalinõuded. 27 miljardi euro suuruse krediidiportfelli juures moodustasid pankade omavahendid 2020. aasta esimese kvartali lõpus 4,7 miljardit eurot ja ületasid pankadele kohalduvaid omavahendite miinimumnõudeid 1,9 miljardi euro võrra.

Samuti teatas FI, et kuigi ligi pooled pankade töötajatest teevad endiselt tööd kodukontorist, on pangateenused kolinud tagasi pangakontoritesse. Kui aprilli lõpus oli Eestis 113 pangakontorist suletud 20 ja mai lõpus 11, siis juuni lõpus oli suletud vaid üks kontor.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles