Slovakkia: riikidel peaks olema võimalik euroalast lahkuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Slovakkia rahandusminister Ivan Miklos
Slovakkia rahandusminister Ivan Miklos Foto: SCANPIX

Euroopal tuleb kaaluda kõiki stsenaariume euro päästmiseks, kaasa arvatud see, et liikmesriikidel peaks olema võimalik rahaliidust lahkuda, nentis Slovakkia rahandusminister Ivan Miklos.

 «See oleks ideaalne lahendus euro ja euroala päästmiseks, ilma, et Kreeka päästmise eest tuleks kõvasti peale maksta,» vahendab Wall Street Journal Miklose sõnu. 

«Küsimus on aga selles, kas euroala on sellisel kujul võimalik säilitada.» Tema kinnitusel peavad Euroopa liidrid siiski tegema kõik, et ühisraha päästa, isegi kui selle jaoks peavad mõned riigid liidust lahkuma. «Euro kaitsmine on nii minu kui Slovakkia huvides,» kommenteeris ta.

Slovakkia on üks neist euroala liikmesriikidest, kes on probleemsete riikide kulukaid abipakette kritiseerinud. Kreeka abipakettidest rääkides märkis Miklos, et tuleb kaaluda, kas Ateena suudab oma kohustusi täita. «Küsimus ei ole ainult selles, kas me tahame anda rohkem raha, vaid küsimus on ka selles, kas see on mõistlik, ning kas on realistlik oodata (Kreekalt) seatud eesmärkide täitmist.»

Euroopa juhid püüavad kokku saada uut, 130 miljardi euro suurust abipaketti Kreeka jaoks, riik on hoiatanud, et kui lisaraha ei tule, on neil märtsiks näpud põhjas.

«Euro kokkukukkumine oleks katastroof nii Euroopa kui maailma jaoks, teisalt, euro päästmine sellisel kujul ei ole samuti mõistlik lahendus,» rääkis Miklos ning lisas, et selle üle, kuidas ja millisel kujul euro päästetakse, peaks toimuma põhjalik arutelu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles