Raport: piraatlus edendab Somaalia majandust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antud pildil on Somaalia rannavalve, mitte piraadid.
Antud pildil on Somaalia rannavalve, mitte piraadid. Foto: SCANPIX

Somaalia piraadid kujutavad endast küll globaalset nuhtlust, mis läheb aastas maksma 12 miljardit dollarit, kuid Chatham House’i värske raporti väitel on lunarahad selle nurjunud riigi majandusele teretulnud süsti teinud.

Keskmine lunaraha toob sisse summa, mis võrdub 1650 karilooma ekspordiga. Pantvangide hoidmine annab aga tööd kohalikele kokkadele, tootjatele ja kaupmeestele, seisab raportis.

Raporti autorite rehkenduste kohaselt on iga röövitud laeva juures ametis kuni 100 inimest.

«Näib, et piraatlus on toonud kaasa laialdase majandusarengu,» ütleb raporti autor Anja Shortland, kes väidab, et lunarahade vool on aidanud kõpitseda kohalikku vahetuskurssi, tõsta reaalpalku ja langetada inflatsiooni.

Olukorras, kus toimiv riik puudub ja lõunas tegutsevad al-Qaeda mässulised on jätkuvalt probleemiks, täidavad piraadid raporti sõnutsi «kohaliku omavalitsuse rolli ja pakuvad stabiilsust».

Lunaraha abiga, mis mullu lõi 135 miljoni dollariga kõigi aegade rekordi, on püsti pandud tosinaid autoveofirmasid, mis on langetanud selliste põhitoiduainete nagu riisi hinda – kuigi globaalne inflatsioon on andnud Somaaliale ränga hoobi ning piirkondlik toidukriis on toonud lõunapoolsetele aladele (mis on piraatide kontrolli alt väljas) kaela näljahäda.

Ehkki ÜRO peasekretär Ban Ki-moon kinnitab, et Somaalia piraatlus on «täiesti vastuvõetamatu» ning Briti peaminister David Cameron nimetab nähtust «meie maailma häbiplekiks», ei ole poliitikud tänaseni probleemile lõplikku lahendust leidnud.

«Mereväed ei ole siiani suutnud ookeanil ohutust tagada,» seisab Briti välisasjade komisjoni tänavuses raportis, kus mainitakse, et 36 protsenti maailma kaubandusest – ligikaudu 28 000 laeva – käib läbi ohtlike Somaalia rannikuvete.

Paljud diplomaadid ja ÜRO ametnikud on seda meelt, et tegutseda tuleks samaaegselt nii merel kui kuival maal, kasutades kõike alates tulejõust kuni kohtuhagide ja alternatiivse tööhõive pakkumiseni. Shortland väidab aga, et liigne jõukasutus maismaal ei oleks hea.

«[Mõned] räägivad sõjalisest sekkumisest rannal – kalalaevade kildudeks tulistamine oleks samas ikkagi midagi muud, kui maismaa-operatsioonide puhul tavaliselt mõeldakse. Mul on selline tunne, et nende pommitamine läheks väga kalliks maksma,» ütles ta Financial Timesile enne raporti avaldamist.

Kuigi raport tunnistab, et osa piraaluse sissetulekutest läheb narkootikumide ja edevate autode ostuks, väidab Shortland – Bruneli ülikooli arengumajanduse spetsialist – et kasu levib pitaatide-finantsistide eliidist laiemale. Ta väidab, et sõjaline äkklahendus jätaks ilma tööta tuhanded inimesed ja katkestaks «rahade märgatava edasivoolu».

Shortland väidab satelliitfotode võrdluste põhjal, et piraadipiirkondade linnadesse on alates aastast 2002 tehtud «massiivseid investeeringuid».

Mõned rannakogukonnad on aga «majandusbuumist» kõrvale jäänud.

«Kui otsida sõpru maismaa-lahenduse elluviimiseks, siis võiks kasutada ära rannakogukondade pettumust,» ütles Shortland. «Fakt on see, et [endine piraatide kindlus] Eyl on nad välja ajanud. Mis viitab sellele, et sealsed asukad võivad uksed piraatide ees edaspidi kinni hoida.»

Suurbritannia, mis võib eelseisva kolme aastaga kolmekordistada abi Somaaliale, kuulub nende kilda, kes kasutavad nii präänikuid kui üha pikemat piitsa.

Praeguse 5-aastase ja 250 miljoni naelase Somaalia-paketi eesmärk on aidata luua 45 000 töökohta, toetades sealhulgas kalakasvandust peamises piraatluse piirkonnas. Samas saadab Britannia ka sõjalaevu ning on viimastel kuudel lubanud oma lipu all seilavatel alustel palgata pardale relvastatud turvatöötajaid – mis mõnede meelest on ettevaatamatu, kuna jõu kasutamise osas ei ole teadaolevalt paika pandud selgeid reegleid.

Briti valitsuse pressiesindaja ütles Financial Timesile, et piraatluse vastu võitlemisel on tehtud edusamme. Muuhulgas on «tehtud tõhusat tööd rahavoogude läbilõikamiseks» ning toetatud vanglate rajamist, mis mahutavad ligikaudu 1000 piraati.

Eile üritasid Somaalia piraadid tungida Aafrika Sarve lähistel Hispaania sõjalaeva pardale. Rünnak tõrjuti tagasi, Reutersi andmetel õnnestus arreteerida kuus piraati.

Copyright The Financial Times Limited 2012.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles