USA rikkad ajasid koroona ajal näpud maksumaksja taskusse

Liina Laks
Copy
USA börs. Osad jõukad perekonnad põhjendasid riigilt raha küsimist aktsiaturgude järsu kukkumisega.
USA börs. Osad jõukad perekonnad põhjendasid riigilt raha küsimist aktsiaturgude järsu kukkumisega. Foto: AP/Scanpix

Reutersi andmetel on USA rikkad perekonnad taotlenud ja saanud raha toetusskeemist, mis oli mõeldud väikeettevõtete vee peal hoidmiseks.

USA rikkad perekonnad, kelle vara ulatub miljarditesse dollaritesse, kasutasid usinalt maksumaksja rahastatud väikeettevõtetele loodud toetusskeemi, kirjutab Reuters. Väljaanne uuris USA andmeid, millest selgus, et miljonitesse dollaritesse ulatuvat toetust olid palunud paljud nn family office'id ehk ühe perekonna vara haldavad fondid. Reutersi andmetel oli selliseid firmasid, mis tegelesid perekondade varade haldamisega, riskikapitali juhtimise või investeerimistegevusega ja mis said riigilt nn koroonatoetust, enam kui 2000.

Abi palus teiste seas Rothschild Capital Partners, mis haldab David D. Rothschildi vara. Hallatava vara maht oli möödunud aasta lõpus 330 miljonit dollarit, aga firma küsis ja sai riigi käest 350 000 dollarit tagastamatut abi selleks, et kaheksat töötajat palgal pidada. Ettevõte Reutersile kommentaari ei andnud.

Zarrow Family Office, millel oli 2018. aasta aruande järgi varasid ligi pool miljardit dollarit, küsis ja sai riigilt kuni 350 000 dollarit laenu 14 inimese palgal hoidmiseks. Ettevõte kommenteeris Reutersile, et aktsiaturud olid tol hetkel madalseisus ning raha küsiti «selleks, et toetada kriisis olevaid mittetulundusühinguid».

Laenu said teiste hulgas ka RAJ Capital Management – mis ütles, et raha ei saanud family office, vaid üks kiiva kiskuv äriprojekt, sariettevõtja Yamagata Enterprises Family Office ning Altium Capital Management. Viimane kuulub Jacob Gottlieblile, kes sai kurikuulsaks hiljuti 8 miljardi dollari suuruse Visium Asset Managementi juhtimisega, mis hiljem petuskeemiks osutus.

Kui suur summa rikastele voolas, ei ole avalikest andmetest leitav, lisab Reuters. Kuigi riigi poolt antud abi anti kiiresti ja heas usus, teatas USA rahandusministeerium, et plaanib uurida kõiki 2 miljonist dollarist suuremaid laene ning kes skeemitamisega vahele jääb, peab raha tagasi maksma. Kuna paljud jagatud on sellest väiksemad, võib maksumaksja raha rikastele jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles