Kodulaenu keskmine summa on kriisist hoolimata kasvanud

BNS
Copy
Uusarendus Tallinnas.
Uusarendus Tallinnas. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kodulaenude taotlemine on kriisi algusega võrreldes hakanud taastuma ning keskmine taotletav laenusumma on eelnevate aastatega võrreldes pigem kasvanud, kirjutab ERR.

Näiteks Swedbankis on sel aastal keskmine laenusumma olnud ligikaudu 93 000 euro ringis, mullu oli keskmine summa ligi 91 000 eurot. «Maksevõimet hindame samadel alustel, oluline on regulaarne jätkusuutlik sissetulek ning see, et võetav laenukohustus on laenuvõtjale jõukohane,» ütles Swedbanki eluasemelaenude valdkonnajuht Anne Pärgma.

Luminori krediiditoodete juht Heiki Raadik märkis, et kodulaenu turul on pisut vastuoluline olukord. «Ühest küljest on inimesed kriisi negatiivset mõju selgelt tunda saanud ja seejuures on taotletud maksepuhkuseid, kuid teisest küljest on ka uute kodulaenude taotlemine üpris aktiivne. Saame praegu uusi kodulaenu taotlusi praktiliselt sama palju kui enne kriisi.»

Pangad annavad Raadiku sõnul uusi laene välja ettevaatlikumalt. «Samas tänaseks ei ole tingimuste osas suuri muutusi aset leidnud. Laenude väljastamise tingimusi kohandatakse vajadusel eeskätt tulenevalt vastutustundliku laenamise põhimõtetest,» märkis ta. 

LHV eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli sõnul langesid kodulaenude taotlused eriolukorra alguses ligi kolmandiku võrra. Praeguseks on kinnisvaraturg elavnenud, kuid inimesed on ettevaatlikud ja taotluste arv jääb kriisieelsele ajale veel alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles