Kolmas patsient: Brasiilia mees paistab olevat HIVst paranenud (1)

Kaur Maran
, toimetaja
Copy
Pilt anonüümsust soovivast Brasiilia mehest, nn Sao Paulo patsiendist, kes paistab olevat HI viirusest vabanenud.
Pilt anonüümsust soovivast Brasiilia mehest, nn Sao Paulo patsiendist, kes paistab olevat HI viirusest vabanenud. Foto: Federica Narancio/AP/Scanpix

Kuigi täielik paranemine ei ole veel kinnitatud, võib nn São Paulo patsiendi HI viirusest vabanemine olla märgiks tulevasest ravimeetodist, kirjutab ERR Novaator.

Varasemast on teada vaid kaks juhtumit, kus arstid HI-viiruse inimesest välja ravisid ning mõlemal juhul oli tegu patsientidega, kellel oli lisaks viirusele ka verevähk. Viimase raviks opereeriti luuüdist välja vähki kandvad rakud, mille asemele siirdati geneetiliselt muundatud tüvirakke. Tulemusena kadus nii verevähk kui ka HIV. Neid patsiente tuntakse vastavalt kui Berliini patsienti ja Londoni patsienti. Neist esimene paranes HIVst 2008. aastal, teine jõudis avalikkuse ette 2019. aastal. Kuigi tollal kirjutati ka kolmanda patsiendi olemasolust, ei ole see veel kinnitust leidnud.

Nüüd aga on Brasiilia teadlased teatanud kolmandast HIVst paranemisest. Erinevalt Berliini ja Londoni patsiendist siin seos verevähiga aga puudub.

Kui näiliselt HIV-ist paranenud mees sai väga tugeva kombinatsiooni retroviirusevastasteid (ARV) ravimeid ja nikotinamiidi (B3 vitamiin), otsustas ta HIV ravi 2019. aasta märtsis katkestada. Siiani ei ole viirust tema verest leitud. HIV-st tervenenud patsient ise soovis, et teda nimetataks «São Paulo patsiendiks», et kaitsta oma privaatsust, kirjutab ERR Novaator.

Kindel aga ei saa olla, et «São Paulo patsient» on täielikult HIV-st paranenud.

Uuring ilmus teadusajakirjas Journal of Acquired Immune Deficiency Syndromes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles