Arco Vara: kinnisvara ootab suurem hinnalangus

BNS
Copy
Korter Lasnamäel, pilt on illustratiivne
Korter Lasnamäel, pilt on illustratiivne Foto: city24.ee.

Arco Vara Kinnisvarabüroo analüütiku Mihkel Eliste sõnul on turuaktiivsus võrreldes eelneva kahe kuuga märgatavalt suurenenud, aga sellegipoolest jääb tehingute arv mullustele näitajatele alla.

Arco Vara andmetel tehti juunikuus Eestis korteritega 1483 ostu-müügitehingut, Eliste hinnangul on tehinguaktiivsus möödunud aastaga võrreldes umbes 20% madalamal ning lähikuudel siin suurt kasvu oodata pole. Võrreldes aprilli ja maikuuga on siiski turg märkimisväärselt elavnenud.

Kasvu veab ootuspäraselt Tallinn, kuid Eliste hinnangul mõjutab praegune majandusolukord ja tööpuuduse suurenemine eelkõige madalapalgalisi inimesi, nii et tema prognoosib ääremaastumise jätkumist.

«Kuigi turuaktiivsus on võrreldes eelneva kahe kuuga märgatavalt suurenenud, jäävad kõik tehingute arvu tasemed siiski aastatagustele perioodidele arvestataval määral alla. Eestis tervikuna müüdi tänavu aprillis 40 protsenti vähem kortereid kui aasta varem, maikuus kujunes turuaktiivsuse languseks 37 protsenti ning juunis 17 protsenti,» märkis Eliste.

Prognoos: hinnalangus tuleb

Arco Vara analüütik on tänavu täheldanud uute korterite paberil müügi olulist tagasilangust ning sealt võib tulla ka kauaoodatud hinnalangus kinnisvaraturul. «Täheldame laialdasemat uute korterite asjaõiguslepingute vähenemist alles arvestatava viitajaga käesoleva aasta teises pooles ja 2021. aasta esimeses pooles, mis toob tehingute struktuuri muutuste tõttu allapoole ka keskmised hinnatasemed,» ütles Eliste.

Kokku tuli Eestis kortertehingute ruutmeetri mediaanhinnaks 1407 eurot, mis möödunud aasta sama ajaga võrreldes tähendas üheprotsendist kasvu. «Võrreldes käesoleva aasta eelnevate kuudega on hinnakasv üsna järsult taandunud, iseloomustades ennekõike langusfaasi sisenemisele viitajaga järgnenud hinnakasvu peatumist, mis on mõnes elamispindade segmendis pöördunud juba ka hindade languseks,» kommenteeris Eliste.

Ta kritiseeris meedias ilmunud lihtsustatud kinnisvaraturu ülevaateid, kus räägitakse kinnisvarahindade kasvust ning peab seda valeinformatsiooniks. «Jah, statistiliselt on Tallinnas korterite mediaanhind kasvanud aprillis võrreldes 2019. aasta sama perioodiga 11 protsenti, maikuus koguni 16 protsenti ja juunis veidi tasakaalukamalt 7,8 protsendi võrra ning Tartus vastavalt 13, 19 ja 1,3 protsendi võrra, kuid sealjuures tuleks ka vaadata vastavate numbrite taha natuke süvitsi,» sõnas Eliste. Täpsemalt oli asi selles, et uued korterid moodustasid tehingutest tavapärasest palju kõrgema osa ning see jättis mulje hinnakasvust, sest uus korter on vanast keskmiselt 40% kõrgema ruutmeetrihinnaga.

Samas 1960ndatel ehitatud tüüpkorterid on tegelikult juba 10% madalama hinnaga müügis, samuti on kuni kümneprotsendine hinnalangus täheldatav teiste Tallinna vanemate korterite puhul.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles