Rahvusvahelised investorid ostsid maffiavõlakirju

PM Majandus
Copy
Türi vallal tuleb ühele kodutoetuse taotlejale 8000 euro suurune toetus välja maksta.
Türi vallal tuleb ühele kodutoetuse taotlejale 8000 euro suurune toetus välja maksta. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Globaalsed investorid soetasid võlakirju, mille taga olid firmad, mida süüdistatakse Itaalia maffiagrupeeringu ’Ndrangheta heaks töötamises.

Maffiaga seotud võlakirjade kogumaht oli miljard eurot ning tehingud leidsid aset aastatel 2015–2019.

Financial Times kirjutab, et nende valduses on dokumendid, mille järgi ostsid rahvusvahelised investorid sisuliselt võlakirju Itaalia maffia käest. Ühel juhul oli võlakirjade ostjaks Euroopa üks suuremaid erapanku Banca Generali ning võlakirju tagasid osaliselt ettevõtted, millele on esitatud süüdistus Kalaabria maffia ’Ndrangheta heaks töötamises. Tehingut nõustas juriidiliselt Ernst & Young.

Lisaks oli ostjate seas Financial Timesi allikate kinnitusel pensionifonde, rikastele perekondadele kuuluvaid fonde, riskimaandusfonde.

Võlakirjad ise olid loodud maksmata arvetest, mis olid saamata Itaalia avalike tervishoiuteenuse pakkujatel. Euroopa Liidu seaduste järgi saavad riigiga seotud ettevõtted nõuda viivises arvete eest kindlaksmääratud intressi, ja see tegi investeeringu suurte fondide jaoks huvitavaks, kirjutab Financial Times.

Osad võlakirjade taga olevad varad olid seaduslikud, osa aga kuulus maffiaklannile. Investeerimisinstrumendi pani kokku Šveitsi pank CFE, kes kinnitas lehele, et tema ei ostnud teadlikult maffiaga seotud varasid ning raporteeris nüüd kõik kahtlused Itaalia võimudele.

’Ndrangheta näol ei ole tegu tsentraliseeritud organisatsiooni, vaid eri klannidest koosneva ühendusega, mille aastaseks käibeks on Europoli hinnangul 44 miljardit eurot. Grupeeringu tegevuse hulka kuulub nii rahapesu, narkokaubandus, väljapressimine kui ka relvaäri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles