Kautsjoni maksmiseks saab pangast laenu küsida

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus kohtus.
Ivo Parbus kohtus. Foto: Raigo Pajula

Postimees.ee küsis kahelt Eesti suuremalt pangalt, kas kohtule kriminaalasjas kahtlustatava eeluurimise ajal vabaks ostmiseks ehk kautsjoni tasumiseks pangast laenu saab ning sai jaatava vastuse.


Nii Swedbanki kui SEB avalike suhete juhid tunnistasid, et küsimus on ootamatu ja huvitav. Sellist liiki laenu neil mõistagi pakkuda ei ole.

Swedbanki väikelaenu ülemmäär on 150 000 krooni. Samasuur on ka SEB soovilaenu maksimum. Üle selle summa mineva laenu puhul on nõutav lisatagatis. Kui see on olemas ning kliendi sissetulek laenu teenindamiseks piisav, on Swedbankist võimalik võtta kodukapitali laenu, mille sihtotstarve on määratlemata.

SEB avalike suhete juht Silver Vohu ütles, et laenu saab võtta igasuguseks tegevuseks, mis on legaalne ja pole Eestis kehtivate seadustega vastuolus. Näiteks võib laenata suurema summa mõneks kalliks iluoperatsiooniks või kuluka hobiga tegelemiseks, ehkki need raha sisse ei too.

Vohu lisas, et pank kaalub siiski hoolega kõiki võimalikke riske. Kautsjoni maksmine iseenesest risk ei ole, kuid sellega võivad teatud juhtudel kaasneda riskid.

Kui Harju maakohus kaalus möödunud teisipäeval Tallinna abilinnapea nõuniku Ivo Parbuse kautsjoni vastu vabastamist, ütles mees, et sel juhul peaks tema abikaasa võtma pangast laenu ja et see summa võiks olla 200 000 krooni ringis. Juttu oli ka sellest, et Parbuse pere on perepea vahistamise tõttu rahalistes raskustes. Harju maakohus Parbuse palvet ei rahuldanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles