Fortum sai Tartu soojaäri ülevõtmiseks rohelise tule

Janno Riispapp
, reporter
Copy
Turu tänava külmajaam on üks kahest Tartusse ehitatud jahutushoonest, mille abil pakub Fortum hoonete talvise kütmise kõrval suvist jahutust.
Turu tänava külmajaam on üks kahest Tartusse ehitatud jahutushoonest, mille abil pakub Fortum hoonete talvise kütmise kõrval suvist jahutust. Foto: Margus Ansu

Konkurentsiamet andis Soome riiklikule energiakontsernile Fortum loa võtta üle Janek Veeberi kontrolli all oleva Giga kontserni osalus Tartu kaugkütte- ja soojaäris.

Seni kuulus Fortumile Tartu äris 60 protsenti ja ASile Giga 40 protsenti.

Möödunud aastal teatas Fortum börsile, et kaalub strateegilisi võimalusi Eesti kaugküttevõrkudele, mis võib tähendada Pärnu ja Tartu äride müümist. Veebruaris teatas riigifirma, et vaatab sarnase pilguga üle kõik Balti riikide, Poola ja Soome Järvenpää kaugkütteärid.

Fortum Eesti juht Margo Külaots ütles selgitas kuu aega tagasi, et strateegilise hindamise protsess käib edasi. Seda, mis saab näiteks Pärnu kaugküttevõrgust, veel ei tea, kuid selleks hindamise protsess ongi, et lõpuks mingile otsusele jõuda, ütles ta.

Reedel teatas Fortum börsile, et müüb Järvenpää äri 375 miljoni euro eest konsortsiumile, kuhu kuuluvad Vantaa Energy, Infranode ja Keva pensionifond.

Samas teatas märgib Soome firma, et suurendab Tartu äris osaluse 100 protsendini, et «suurendada tulevasi potentsiaalseid valikuid Eesti kaugkütteärides». Poola ja Balti äride strateegiline hindamine jätkub plaanipäraselt.

Fortum tootis tunamullu Eestis 530 gigavatt-tundi soojaenergiat ja 260 gigavatt-tundi elektrienergiat, maksueelne kasum (EBITDA) oli 30 miljonit eurot, mis sisaldas taastuvenergia toetuseid. Praegu pakub Fortum Eestis tööd umbes 130 inimesele.

Fortumi aktsiad on noteeritud Helsingi börsil ning 50,76 protsenti aktsiapakist kuulub Soome riigile. Fortum tegutseb Põhjamaades, Balti riikides, Poolas, Venemaal ja Indias.

Müügitulu oli mullu ligi 5,5 miljardit eurot ja võrreldav kulumieelne ärikasum (EBITDA) ligi 1,8 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles