Soomlaste suurtehas Pärnus jäi kahjumirahe alla (3)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Metsä Woodi Pärnu tehase juht Kaarel Tali on tunnistanud, et puidutööstuses pole praegu kellelgi kerge.
Metsä Woodi Pärnu tehase juht Kaarel Tali on tunnistanud, et puidutööstuses pole praegu kellelgi kerge. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Soome suure metsafirma Metsä Groupi Pärnu kasevineeritehase käivitamine läheb üle kivide ja kändude. Kui esimesel tegutsemisaastal tuli vastu võtta 2,6 miljoni eurone kahjum, siis mullu juba 4,7 miljoni eurone kahjum.

Eelmisel aastal pani Metsä Wood Eesti käima seitse uut tootmisliini. Ehkki tootmismahtu suudeti 2018. aastaga võrreldes kasvatada pea kolm korda ja käivet üle kolme korra (25,2 miljoni euroni), ei suudetud vineeri piisavalt kallilt maha müüa. Oodatust kallimaks läks ka puidu sisseostmine, samuti kimbutas firmat suur kaadrivoolavus. Sellest ka kahjum, selgub Metsä majandusaasta aruandest.

Metsä Woodi Eesti üksus müüb vineeri väga paljudele turgudele, millest suurimad on Saksamaa, Prantsusmaa, Holland ja Austria. Ettevõttes töötas eelmisel aastal keskmiselt 155 inimest, kelle keskmine kuusissetulek oli 1356 eurot brutos.

Sel aastal tahab Metsä Wood 50 protsenti rohkem toota ja seeläbi majandustulemusi parandada. Plaanis on kasvatada kõrgema lisandväärtusega toodete osakaalu. Tähtsa sammuna nimetatakse ka kaadrivoolavuse vähendamist. Lisaks peab ettevõte toime tulema koroonakriisi järgses maailmas, kus kaubavahetus on aeglustunud ja nõudlus jahenenud. Kuidas see täpselt firmat mõjutab, juhtkond veel öelda ei oska.

Metsä Woodi Pärnu tehase ehitus algas 2017. aasta aprillis ning see valmis 2018. aasta kevadel. Tehase ehitas 14 miljoni euroga Nordecon AS. Kokku investeeris Metsä Wood tehasesse ligikaudu 55 miljonit eurot. EAS toetas tehase rajamist 2 miljoni euroga.

Pärnu tehases kasutatav tooraine kasespoon valmistatakse Kesk-Soomes Äänikoskis. Selleks kasutatav puit hangitakse Soomest, peamiselt Metsä Groupi omanikele kuuluvatest metsadest.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles