SEB: 74 protsenti klientidest jätkavad teise samba sissemaksetega (1)

BNS
Copy
Triin Messimas.
Triin Messimas. Foto: Peeter Langovits

SEB kliendiuuringust selgus, et 74 protsenti vastanutest plaanib sissemakseid pensioni teise sambasse jätkata.

Koroonakriisi mõju leevendamiseks mõeldud majandusmeetmete paketi osana peatab riik vahemikus 1. juulist kuni järgmise aasta 31. augustini sotsiaalmaksu arvelt pensioni teise sambasse tehtavad sissemaksed, teatas SEB.

Erandiks on aastatel 1942–1960 sündinud inimesed – nende pensioni teise sambasse sotsiaalmaksu arvelt tehtavad riigipoolsed sissemaksed jätkuvad tavapärases korras. Küll saavad ka nemad oma teise samba maksed peatada, esitades 2020. aasta oktoobris vastavasisulise avalduse.

«Vaid 26 protsenti vastanutest planeerib hetkel ka omapoolsed sissemaksed teise sambasse peatada,» ütles SEB Elu- ja Pensionikindlustuse Eesti filiaali juht Triin Messimas, kelle sõnul enamus neist põhjendab oma plaani vajadusega kasutada alles jäävat kahte protsenti palgast igapäevaste kulutuste katteks.

«Veerand neist, kes kavatsevad sissemaksed peatada, ei soovi majandusraskuste perioodil võtta investeerimisriski ning umbes sama hulk soovib selle summa säästa rahapuhvriks,» lisas ta. «Kõigest 11 protsenti sissemaksete peatajatest kaalub kasutada teise samba asemel alternatiivseid investeerimisvõimalusi.»

Messimase sõnul peaks teise pensionisamba maksete peatamise korral olema inimesel valmis mõeldud muu lahendus oma pensionivara kogumise jätkamiseks. Kui alternatiivset plaani pole, siis tasub tema hinnangul kindlasti sissemaksetega jätkata.

SEB analüüsis eelmise majanduskriisi ajal teise samba maksete peatamise mõjusid ning ka selle analüüsi tulemused näitavad panga teatel, et pensionikogujatel on soovitatav makseid jätkata, kuna see tagab investorile tulevikus märgatavalt suurema pensionitulu.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles