LHV töötlevale tööstusele lähikuudel kasvu ei prognoosi

BNS
Copy
LHV peahoone.
LHV peahoone. Foto: Mihkel Maripuu

LHV majandusanalüütiku Kristo Aabi hinnangul töötleva tööstuse toodang lähikuudel veel tõenäoliselt kasvama ei hakka, sest nõudlust toodangu järele on endiselt vähe.

Tööstusettevõtted tootsid maikuus 18 protsenti vähem toodangut kui eelmisel aastal samal ajal, teatas statistikaamet teisipäeval.

«Langus jäi ootuspäraselt samasse suurusjärku kui aprillis, sest mõlemat kuud iseloomustasid sarnased piirangud inimeste ja kaupade liikumise osas. Toodang vähenes kõikjal üle tööstusega seotud tegevusalade,» ütles Aab BNS-ile.

Ta märkis, et ettevaates peaks järgnevatel kuudel pakkuma pisut leevendust nõrgem võrdlusbaas, sest möödunud suvel vähenes hüppeliselt energiasektori toodang, mis on senini jäänud madalale tasemele. 

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli tänavu mais 625 miljonit eurot, võrreldes eelmise aasta sama ajaga vähenes müügitulu püsivhindades 1 protsendi võrra.

«Aprillis aastavõrdluses ligemale viiendiku võrra vähenenud jaemüük põrkas maikuus kaubanduskeskuste taasavanedes kiiresti mulluse taseme lähedale tagasi,» rääkis Aab.

Tema sõnul on ilus ilm ja teated vaid üksikutest uutest haigestunutest vähendanud inimeste hirmu koroonaviiruse ees ja endised tarbimis- ja käitumismustrid hakkavad tasapisi taastuma. «Kaardimaksete andmete põhjal võiks juunis oodata juba jaekaubanduse mahu suurenemist,» lisas LHV majandusanalüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles