T1 võlausaldaja Lintgen vaidlustas saneerimismenetluse edasise käigu

BNS
Copy
Kaubanduskeskus T1 Mall of Tallinn
Kaubanduskeskus T1 Mall of Tallinn Foto: Mihkel Maripuu

Keskuse T1 Mall of Tallinn omanikfirma Tallinna Moekombinaadi (TMK) võlausaldaja Lintgen esitas Tallinna ringkonnakohtule määruskaebuse, millega vaidlustab Harju maakohtu 12. juuni otsuse ekspertiisi läbiviimisest T1 saneerimiskavale.

Lintgen märgib kaebuses, et TMK saneerimiskava hääletati võlausaldajate poolt maha suure häälteenamusega ja menetlusega edasiminekuks ei ole täidetud tervet rida juriidilisi eeltingimusi, ilma milleta ekspertmenetlust läbi viia ei saa.

Lintgen toob vaidlustuses esile, et TMK on olnud kaua aega püsivalt maksejõuetu ning seda tunduvalt enne saneerimismenetluse algust ning Covid-19 lainet.

«Ka ettevõtte võlausaldajate rühmadesse jaotamine oli tehtud valesti, mis moonutas hääletustulemusi. Eelneva põhjal tuleb saneerimismenetlus lõpetada», teatas Lintgen.

«Kui TMKd ei peeta alaliselt maksejõuetuks, siis mis ettevõtet saaks veel üldse maksejõuetuks kuulutada,» ütles Lintgeni esindav vandeadvokaat Toomas Vaher pressiteate vahendusel.

Vaheri sõnul pole suutnud TMK teha olulisi makseid võlausaldajatele alates 2019. aasta septembrist ja varad ei kata kohustusi mitmekümne miljoni euro ulatuses. «Samuti pole TMK oma 6–7 töötajaga oluline ettevõtja, keda peaks kreeditoride kulul päästma. Kaubanduskeskus jääb avatuks ka pankroti puhul,» märkis ta.

Võlausaldaja teatel lubaks saneerimisplaan jääda TMK-l sajaprotsendiliselt T1 omanikuks ilma selge plaanita, kuidas keskus ümber kujundada. Lintgeni hinnangul on saneerimisprotsessi eesmärk vaid pankroti edasilükkamine.

Lintgen töötab praegu välja keskuse ümberkujundamise plaani. «T1 üleminek uuele omanikule, kellel on oskusi ja ressursse investeerida ning keskust arendada, toob kasu rentnikele, külastajatele ja kohalikule kogukonnale,» märkis võlausaldaja. 

Lintgen Adjacent Investments S.à r.l. on Sixth Street Partnersiga seotud ettevõte, mis finantseeris T1 ehitamist 2016. aastal ning on keskuse suurim võlausaldaja.

Sixth Street Partnersi hinnangul vajab keskus üle 10 miljoni euro investeeringuid. «Oleme nõus tegema T1 uusi investeeringuid ja teeme kõik endast oleneva, et kaitsta oma investeeringut ja ning õigusi ning teha T1st edulugu,» märkis Sixth Street Partners.

3. aprillil teatas Pro Kapital oma tütarettevõtte Tallinna Moekombinaadi saneerimismenetluse algatamisest. Pro Kapital teatas 7. mail, et Tallinna Moekombinaat on esitanud oma võlausaldajatele vastuvõtmiseks saneerimiskava, esitades ka lühikese kokkuvõtte kavas rakendatavatest meetmetest.

Enamik võlausaldajaid hääletas kava poolt. Saneerimiskava poolt hääletanud võlausaldajate nõuded polnud aga kava vastuvõtmiseks piisavad. 2. juunil esitas Tallinna Moekombinaat kohtule avalduse võlausaldajate poolt vastu võtmata jäänud saneerimiskava kinnitamiseks.

Juuni keskel otsustas Harju maakohus jätkata saneerimismenetlust ja nimetas saneerimiskava hindama kaks eksperti. Kava kinnitamise otsustab kohus 10. augustiks. Lintgen teatas seepeale, et ei näe ekspertmenetluseks seaduslikku alust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles