ABB uus juht plaanib ettevõtet radikaalselt muuta (1)

Liina Laks
Copy
ABB tegevjuht Björn Rosengren.
ABB tegevjuht Björn Rosengren. Foto: Jakob und Bertschi / ABB

ABB värske juht Björn Rosengren kaalub suure osa kontsernist müüki panna ning teeb neljast valdkonnast 18 iseseisvat ärisuunda.

«Kui me nüüd aktsionäridele väärtust ei loo, siis pole kindel, mis ABBst saab,» ütles Rosengren Financial Timesile. ABB kontsern, mis tegutseb ka Eestis, on olnud investorite seas kehvas kirjas juba aastaid: samal ajal kui konkurentide aktsiad on viimase kümnendiga tõusnud, ei suutnud ABB väärtpaber kuidagi lendu tõusta. Seetõttu toimus möödunud aastal juhivahetus: Ulrich Spiesshofer lahkus peale viieaastast ametiaega kontsernist ning tema asemel juhib ettevõtet nüüd rootslane Björn Rosengren. Handelsblatt kirjutab, et Spiesshoferile said saatuslikuks sisemised võimuvõitlused, tänaseks on mees aga erakapitalifirma Blackstone’i palgal.

Rosengrenil ei näi probleemi aktsionäridega olevat: Financial Timesi andmetel on ta ühel nõul ABB aktivistinvestori Cevian Capitaliga. Viimane on nõudnud ABBs reforme alates sellest ajast kui ta 2015. aastal kuus protsenti ABBst soetas. Nemad olid ka need, kes tahtsid, et ABB müüks oma elektrivõrguäri 11 miljardi dollariga Hitachile. «Rosengren on üks parimaid Euroopa juhte ning aitab ABBl ratsionaliseeruda faktipõhiselt ja emotsioonivabalt,» teatas Cevian Financial Timesile.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles