Merkel: britid peavad leppima, et majandussidemed ELiga nõrgenevad (5)

BNS
Copy
Angela Merkel.
Angela Merkel. Foto: KAY NIETFELD/AFP

Suurbritannia peab leppima, et selle majandussidemed Euroopa Liiduga Brexiti tulemusena nõrgenevad, ütles laupäeval Saksa liidukantsler Angela Merkel. 

Merkel karmistas oma retoorikat ajal, mil Saksamaa ja selle EL-i partnerid püüavad kokku leppida Brüsseli ja Londoni tulevastes suhetes pärast Ühendkuningriigi lahkumist blokist. 

Briti peaminister Boris Johnson soovib defineerida nende suhete ulatust, kuid «hiljem peab ta muidugi leppima tagajärgedega – st majandusega, mis ei ole nii tihedalt seotud naabritega mandril,» lausus Merkel usutluses Euroopa ajalehtede liiduga. 

Pärast Ühendkuningriigi lahkumist blokist on London ja Brüssel töötanud selle nimel, et luua uued kaubandussuhted, mis jõustuksid pärast aasta lõpuga läbi saavat üleminekuperioodi.

Saksamaa võtab vahepeal 1. juulil üle ka EL-i roteeruva eesistumise. 

«Peame toime tulema mõttega, et just meie määratleme selle, mida Ühendkuningriik võib soovida,» märkis Merkel, kes on järjekindlalt püüdnud aidata saavutada tulemust, mis väldib kõva Brexitit.

«Kui Suurbritannia ei soovi keskkonna, tööturu või sotsiaalsete normide osas Euroopaga võrreldavaid regulatsioone, kaotavad meie suhted intensiivsuse,» tähendas ta.

EL peab lisaks hakkama saama omaenda raskete kõnelustega 750 miljardi (800 miljardi dollari) suuruse koroonaviirusejärgse euro taastusrahastu loomiseks riikidele, mida pandeemia on kõige rohkem tabanud.

Merkeli hinnangul ei saa rahastu «lahendada kõiki Euroopa probleeme», kuid ühendus peab «kiiresti tegutsema, arvestades, et viirus on andnud ränga hoobi töökohtadele ja majandusele». 

Ta hoiatas võimaliku «plahvatusliku poliitilise mõju eest», mis võib ohustada demokraatiat. «Et Euroopa ellu jääks, peab ka selle majandus ellu jääma,» lõpetas ta.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles