Tartu ettevõtjate telefoniäri duubeldas käibe (2)

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Replace'i loojad Urvo Männama, Paul Padrik ja Kris Männama.
Replace'i loojad Urvo Männama, Paul Padrik ja Kris Männama. Foto: Sille Annuk

Tartu külje all tegutsev Replace OÜ, mis ostab kokku vanad katkised telefonid, teeb need korda ja müüb kallimalt edasi, suutis mullu tulemusi plahvatuslikult suurendada.

Urvo Männama, Kris Männama ja Paul Padriku asutatud Replace on suutnud kõigest paari aastaga kasvada Eesti mõistes suureks ettevõtteks. Neil on palgal pea 300 inimest. Eelmisel aastal tegi firma pea 71 miljonit eurot käivet ja teenis 6,8 miljonit eurot puhaskasumit, selgub majandusaasta aruandest.

Kasv tuli eelkõige sellest, et nad liitusid teise ettevõttega Rework OÜ, mis lisas emafirma tootevalikusse sülearvutid ja muud IT-seadmed ja avas neile senisest suuremas mahus Skandinaavia turu.

Eelmise aasta lõpus liikus Replace täielikult Rootsi ettevõtte Xllnc Nordic AB alla. Vastu said Eesti asutajad raha ja osaluse Xllnc’is. Väidetavalt oli tegemist läinud aasta ühe suurima ülevõtmistehinguga Eestis, millest laiem avalikkus polnud kuulnudki.

Põhjalikku lugu, kuidas sündis Replace ja mis on nende edu võti, saab lugeda siit.

Kuidas töötab Replace’i äri?

Telefoni ost

Inimene ostab endale Skandinaavia suurelt mobiilioperaatorilt uue telefoni. Ajapikku telefon kulub, läheb katki või tüdineb inimene sellest lihtsalt ära, ihaldades uuemat mudelit. Ta viib telefoni poodi tagasi, saades selle eest teatud rahasumma. Summa suurus sõltub telefoni vanusest, mudelist ja tehnilisest seisukorrast.

Ülevaatus ja remont

Mobiilioperaator on sõlminud Replace’iga lepingu, et viimane ostab kõik tagastatud telefonid kokku. Sama kehtib sülearvutite, nutikellade, kuvarite ja muu elektroonilise kraami kohta. Tartusse jõuab täiesti uue väljanägemisega kraami, mille saab kohe edasi müüa, aga ka justkui tanki alla jäänud tehnikat, mis tuleb nullist uuesti üles ehitada.

Uuele ringile

Kui telefonid ja arvutid on korda tehtud, tuleb Replace’il leida neile ostja. Nendeks on peamiselt suuremad vahendajad, kes müüvad tehnikat kasutatud telefonide poodidele või veebikauplustele. Sealt saavad inimesed neid osta ja tehnika ongi teisel ringil.

500 klienti

Replace’il on umbes 300 klienti, kellelt telefone ostetakse, ja 500 klienti, kellele korda tehtud telefone müüakse. Koostööd tehakse jäätmekäitlejatega, telekomidega ja mobiilipoodidega. Kokku käib ettevõttest aastas läbi umbes miljon telefoni ja arvutit.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles