Hirmutav statistika: Eesti firmade käive kukkus mais pea veerandi

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eesti majandus seilab tormisel merel.
Eesti majandus seilab tormisel merel. Foto: KÜLLIKE ROOVÄLI/PM/SCANPIX BALTICS

Tänavu mais jäi Eesti ettevõtete deklareeritud käive samale tasemele aprilliga, kuid võrreldes möödunud aasta maiga kukkus müügitulu suisa 23,2 protsenti, selgub statistikaameti kiirstatistikast.

Kui eelmise aasta mais müüsid Eesti firmad kokku 7 miljardi eest kaupu ja teenuseid, siis tänavu mais jäi kogutulu 5,38 miljardi juurde. Võrdluseks veel: tänavu märtsis ehk ajal, mil koroonaviiruse mõjud majandusele polnud veel nii rängad, oli Eesti firmade käive 6,34 miljardit eurot.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Märt Leesmenti sõnul võib andmetest järeldada, et kriisi mõjud annavad endast üha enam märku. Tegevusaladest troonivad käibe kaotajate tipus jätkuvalt majutus ja toitlustus ning kunst, meelelahutus ja vaba aeg.

«Õnneks tõi eriolukorra lõpp ning piirangute leevenemine mõlemal tegevusalal eelneva kuuga võrreldes mõõduka käibekasvu ning alandas mõnevõrra langust eelmise aasta maiga. Samas ei pidanud kõik tegevusalad käibekaotust vastu võtma – võrreldes möödunud aasta sama kuuga kasvas deklareeritud käive tublisti muudes teenindavates tegevustes,» selgitas Leesment.

Analüütiku sõnul hakkas kriis üha enam väljenduma ka tööjõukuludes, kuna mais tehtud väljamaksed näitasid tasu aprillis tehtud töö eest. «Täispikk eriolukorrakuu tähendas, et töötaja kohta arvutatud tööjõukulud kukkusid laias laastus paari aasta tagusele tasemele,» märkis ta.

Eesti SKP langes tänavu esimeses kvartalis aastases võrdluses 0,7 protsenti.

Eesti Panga prognoosi kohaselt kukub tänavu Eesti SKP umbes 10 protsenti.

IMF sõnul on globaalne koroonaviiruse pandeemia käivitanud ennenägematu majanduskriisi, mis saadab maailmamajanduse tänavu 4,9 protsendisesse langusesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles