Maive Rute: pankadel on piisavalt raha, et võidelda rahapesuga

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Eesti Panga asepresident Maive Rute.
Eesti Panga asepresident Maive Rute. Foto: MADIS SINIVEE / Postimees Grupp/Scanpix Baltics

Eesti Panga asepresidendi Maive Rute teatel näitab SEB hiljutine suurtrahv, et Eesti pangad peaks rahapesu tõkestamisel rohkem investeerima nutikatesse lahendustesse. Raha on neil selleks piisavalt.

«On kahetsusväärne, et vaatamata Eesti pankade viimastel aastatel tehtud jõupingutustele rahapesu ja terrorismi rahastamise riskidega senisest süsteemsemalt tegeleda, ei ole tulemused siiski veel piisavad. Rahapesul ei ole Eestis kohta,» ütles Rute.

Tema sõnul tuleb pankadel rohkem pingutada ja investeerida, et senisest paremini ja kiiremini saada jälile rahapesukatsetele. Samal ajal tuleb neil tagada, et rahapesu tõkestamise käigus ei jääks ausad kliendid ukse taha. «Selleks tuleb rohkem investeerida eelkõige nutikatesse infosüsteemidesse ja Eesti pankade finantsseis on selleks piisavalt hea,» märkis Rute.

Eile tuli uudis, et finantsinspektsioon tuvastas SEB panga rahapesu ja terrorismi rahastamise vastu võitlemise süsteemides puudusi ning määras pangale nelja väärteo eest trahvi kokku miljon eurot. Sarnaselt Swedbankiga tegi järelevalve ka SEB pangale ettekirjutuse, kuid kuriteo tunnuseid ei tuvastanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles