Saksa keemiahiid maksab üheksa miljardit eurot kahjutasu (1)

Copy
Prantsuse farmer pritsib põldu Roundup 720 glüfosaadiga.
Prantsuse farmer pritsib põldu Roundup 720 glüfosaadiga. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER/AFP

Saksa keemiatööstushiid Bayer teatas kolmapäeval, et maksab Ühendriikides umbes üheksa miljardit eurot kahjutasu, et lõpetada ettevõtte vastu esitatud kohtuasjad.

Hagejad väidavad kohtuasjades, et umbrohtude tõrjeks kasutatud glüfosaat Roundup põhjustas neile tõsiseid haigusi nagu vähk. Bayer sai kohtuasjad omale kaela 2018. aastal, mil võttis 63 miljardi dollari ehk umbes 56 miljardi euro eest üle USA firma Monsanto.

Ettevõte on varem öelnud, et ainel põhinevaid tooteid saab ohutult kasutada ja see pole kantserogeenne.

Bayeri tegevjuhi Werner Baumanni sõnul on niinimetatud Roundupi kokkulepe ettevõtte jaoks õige tegu õigel ajal, et pikka aega kestnud ebaselgusele punkt panna.

Saksa firma teatas ka seda, et on nõustunud maksma mitmetesse miljonitesse ulatuvaid kahjutasusid muude Bayeri toodetega seotud vaidlustes.

Bayeri aktsia kerkis pärast üllatavat teadet järelkauplemisel ligi kuus protsenti, 74,06 euroni. Neljapäeva hommikul on aktsia siiski langenud ning maksab sent vähem kui 70 eurot.

Roundupi kokkuleppega lahendatakse umbes 75 protsenti kohtuasjadest, mis sisaldab umbes 125 000 nõuet.

Roundup on Monsanto tuntuim, glüfosaati sisaldav taimekaitsevahend, mille tõttu on kümned tuhanded hagejad väidetavalt haigestunud, paljud neist Mitte-Hodgkini lümfoomi.

Möödunud aastal sai Bayer USA esimese astme kohtutes korduvalt lüüa, kuigi kahjutasusid hiljem vähendati.

Juriidilised lahingud on ettevõtte aktsiahinnale andnud kõva hoobi, kuna vaatlejad ja investorid kahtlevad Monsanto ülevõtmise mõistlikkuses.

Hagejate esindaja Jennifer Moore'i sõnul toob Bayeri otsus pärast rasket lahingut õigluse tema klientidele.

Bayer väidab teadusuuringutele ja järelevalveameti heakskiitudele tuginedes, et Roundupi põhiline koostisosa glüfosaat on ohutu.

Kolmapäeval teatatud kokkulepe sisaldab 8,8 kuni 9,6 miljardi dollari suurust makset praeguste Roundupi kohtuasjade lahendamiseks ning 1,25 miljardi dollari suurust eraldist potentsiaalsete tulevaste vaidluste hüvitamiseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles