Euroopa Keskpanga ja Saksa kohtu vastasseis näib lahenevat

PM Majandus
Copy
Euroopa Keskpanga logo.
Euroopa Keskpanga logo. Foto: RALPH ORLOWSKI/REUTERS/Scanpix

Saksa rahandusminister on öelnud, et vastasseis riigi põhiseaduskohtu ja Euroopa Keskpanga (EKP) vahel laheneb «ilma draamata» ja lisas, et lahendus võib tulla juba sel nädalal, vahendas Financial Times.

EKP kavatseb lahendada juriidilise patiseisu Saksa põhiseaduskohtuga neljapäeval, kui avaldab ametliku ülevaate oma nõukogu viimasest rahapoliitikaalasest kohtumisest, millel arutati, kas võlakirjade ostukaval on liigne mõju majandus- ja eelarvepoliitikale. Just viimast põhiseaduskohus kahtlustaski.

Saksa põhiseaduskohtu otsus mai keskel nõudis, et EKP põhjendaks kolme kuu jooksul oma 2,2 triljoni euro suuruse ostukava proportsionaalsust, ähvardades muidu keelata Saksa keskpangal Bundesbankil selles osaleda. EKP on küll kinnitanud, et ei kavatse otsusele reageerida, sest allub vaid Euroopa Parlamendile ja Euroopa Kohtule. Viimane on aga kava varem heaks kiitnud.

Lisaks nõukogu viimase koosoleku märkmete avaldamisele kavatseb EKP edastada ka Bundesbankile avaldamata dokumente, mille viimane saab edasi anda Saksa valitsusele ja parlamendile. Nende dokumentide hulka kuuluvad Financial Timesi allikate sõnul tõenäoliselt ka EKP nõukogu koosolekute täispikad ülekirjutised, mis sisaldavad avalikest rohkem üksikasju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles