Renault ja Nissan kaevati emissioonipettuses süüdistatuna kohtusse

PM Majandus
Copy
Nissan Qashqai.
Nissan Qashqai. Foto: Nissan

Täna esitatud kohtuhagi väitel on kuni 1,4 miljonit Suurbritannias müüdud Renault' ja Nissani autot varustatud ebaseaduslikke lisaseadmetega, mis petavad heitgaaside teste.

Hagis mainitud mudelite hulka kuulub ka Ühendkuningriigi ühe menukama pereauto Nissan Qahsqai bensiinimootoriga mudel, vahendab BBC.

Hagi esitanud advokaadibüroo Harcus Parkeri andmeil emiteerib osa sõidukeid liikluses kuni 15 korda väidetust rohkem lämmastikoksiide. Mõlemad ettevõtted eitavad süüdistusi.

Harcus Parker kinnitab, et on näinud sõltumatuid testiandmeid, mille järgi on 1,3 miljonit Jaapani autotootja Nissani ja selle Prantsuse partneri Renault valmistatud diiselmootoriga sõidukit varustatud lisaseadmetega, mis auto testimisel vähendavad heitgaaside kogust, kuid lülituvad liikluses välja.

Advokaadibüroo kinnitab samuti, et pettus võib puudutada kuni 100 000 bensiinimootoriga autot, täpsemalt Nissan Qashqai 1,2-liitrise mootoriga mudelit.

Diiselmootoriga autode emissioonid sattusid kõrgendatud tähelepanu alla 2015. aastal, mil vallandus skandaal seoses Saksa autotootja Volkswageniga. Ettevõttel on praeguseks kulunud üle 30 miljardi euro trahvideks, hüvitusteks ja autode tagasiostmiseks, rida kohtuasju aga veel käib.

Bensiinimootoriga autode lämmastikoksiidide heitmed on tavaliselt väiksemad ja varem pole leidnud kinnitust, et nende puhul oleks emissioonidega petetud, kuigi on esitatud ka vastupidiseid väiteid.

Harcus Parker väidab, et 1,2-liitrine Qashqai väljastab mitu korda rohkem lämmastikoksiide kui seadusega lubatud.

Advokaadibüroo hinnangul järeldub nende tõenditest, et tarbijad on autode eest üle maksnud ja peaksid saama 5000 naela (5530 eurot) hüvitist.

Nii Nissan kui ka Renault kinnitavad, et nende autod vastavad kõigile seadustele ega sisalda petteseadmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles