Lehman Brothers elab endiselt

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehman Brothersi endine peahoone New Yorgis Manhattanil.
Lehman Brothersi endine peahoone New Yorgis Manhattanil. Foto: SCANPIX

Enam kui kolm aastat pärast pankrottiminekut elab skandaalne investeerimispank Lehman Brotthers vähemalt osaliselt edasi.

Tegemist oli kõigi aegade suurima ja keerulisema pankrotiprotsessiga, mille käigus likvideeriti varasid 65 miljardi dollari väärtuses, panga investeerimisüksus müüdi 250 miljoni dollari eest Briti suurpangale Barclays, kirjutab The New York Times.

Oktoobris oli pankrotiprotsessis suur progress ning saavutati kokkulepe 100 miljardi dollari väärtuses kinnisvara mahakandmises.

Kuid Lehmani omanduses on endiselt 40 miljardi dollari väärtuses kinnisvara, mille eest saadi üle miljardi dollari tulusid.

Pankrotistunud pangale kuulub osalus USA ühest suuremast kinnisvarahalduskompaniist Archstone. Lehman ostis ettevõttes osaluse 2007. aastal, mis oli ka panga kokkukukkumise üheks põhjuseks.

Ettevõtte osalus osteti 22,2 miljardi dollari eest, aga tehing läks kiiresti hapuks, mis jättis Lehmani bilanssi miljardite dollarite väärtuses võlgu, mida pank ei suutnud ära müüa.

Pärast mitut maksejõuetusaega ja keerulist restruktureerimist kuulub Lehmanile 47 protsenti Arcshtone’ist. Ülejäänud 53 protsenti kuuluvad Bank of Americale ja Barclays’ile, kes tahavad enda omandusest loobuda nii kiiresti kui võimalik.

Lehmani kinnisvaraüksus soovib aga enda osa hoida aktsiate avalikuks esmaemissiooniks, et seda hiljem müüa kallimalt. Lehman on seda strateegiat juba edukalt kasutanud varahaldusfirma Neuberger Bermani puhul, keeldudes oma osa müümisest 2008. aasta kriisi ajal ning oodates kuni 2011. aastani, mil sai osaluse eest 1,5 miljardit dollarit.

Ajalehe sõnul elavad Lehmani investeeringud veel mitu aastat. Pole võimatu, et me kuuleme Lehmanist ka kümme aastat pärast pankrotti.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles