Tootjahinnaindeks langes, kallinemas on elekter

BNS
Copy
Püssi konverterjaam. Illustratiivne foto.
Püssi konverterjaam. Illustratiivne foto. Foto: Matti Kämärä

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks langes maikuus võrreldes aprilliga 0,1 protsenti ja võrreldes eelmise aasta maikuuga 3,9 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas tootjahinnaindeksit aprilliga võrreldes hinnatõus kütteõlide tootmises ja elektrienergiaga varustamises, mida tasakaalustas hinnalangus plasttoodete, puittoodete ning elektroonikaseadmete tootmises, teatas statistikaamet.

"Kui aprillis oli suur mõju piimatoodete tootmise hinnalangusel, siis mais sama valdkonna hinnatõusul," täpsustas Šokman.

Eelmise aasta maikuuga võrreldes mõjutas indeksit keskmisest enam hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning elektroonikaseadmete, kütteõlide ja puittoodete tootmises, samuti hinnatõus mäetööstuses, tekstiili ja metalltoodete tootmises.

Ekspordihinnaindeks tõusis aprilliga võrreldes 0,4 protsenti. Kõige rohkem tõusis elektrienergia, keemiatoodete ja jookide hind ning langes mootorsõidukite lisaseadmete ja varuosade, tekstiiltoodete ning rõivaesemete hind. Võrreldes 2019. aasta maikuuga langes ekspordihinnaindeks 8,2 protsenti.

Impordihinnaindeks langes aprilliga võrreldes 1,1 protsenti. Keskmisest enam langes keemiatoodete, naftasaaduste ja nahktoodete ning jalatsite hind, tõusis aga elektrienergia, elektroonikatoodete ning toormetsa hind. Võrreldes 2019. aasta maikuuga langes impordihinnaindeks 9,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles