Eesti e-resident murdis maailma rikkaimate esikümnesse (1)

Copy
Mukesh Ambani.
Mukesh Ambani. Foto: RUBEN SPRICH/REUTERS

India ärimehe Mukesh Ambani varandus on kasvanud Bloombergi andmetel 64,5 miljardi dollarini, millega Aasia rikkaim mees tõusis jõukaimate inimeste esikümnesse.

Ambani on nüüd jõukuselt maailma üheksas inimene ja möödus edetabelis tehnoloogiagigandi Oracle kaasasutajast Larry Ellisonist ning maailma rikkaimast naisest, Francouise Bettencourt Meyersist, kelle perele kuulub kosmeetikaturu liider L'Oreal.

Ambani, kellel kuulub 42 protsenti Reliance Industries, on lõiganud kasu konglomeraadi telekomiüksus Jio Platforms, mis ettevõtte teatel on saanud võlavabaks umbes aasta enne eesmärki, 2021. aasta märtsi.

India firma turuväärtus on kahekordistunud alates märtsikuu põhjast, mil ka teiste miljardäride varade maht langes koroonaviiruse pandeemiast tingitud põhjustel.

Sai kaks aastat tagasi e-residendiks

India üks rikkaim ettevõtja ja India Reliance Industries juht Mukesh Ambani sai 2018. aasta märtsis Eesti e-residendiks.

E-residentsus anti India suurettevõtjale valitsuse otsusega ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo poolt Mumbais. Seeejuures on e-residendina Mukesh Ambanil võimalik asutada ettevõtteid Eestisse ning hõlpsamini investeerida Eesti firmadesse.

«Me soovime õppida Eesti kogemusest e-riikluse arendamisel, et muuta India tavainimeste elu mugavamaks ja paremaks,» ütles Ambani kohtumisel Paloga. «Olen veendunud, et Eesti e-valitsemise lahendused on lihtsasti skaleeritavad kasutuselevõtuks India valitsuses. Me tahame alustada väga tihedat koostööd Eesti helgemate peadega, et need muutused juba lähitulevikus ellu viia,» lisas ta.

«Indias ei leidu inimest, kes ei teaks Mukesh Ambanit ning teda võib oma mõju poolest maailmamajandusele võrrelda Bill Gatesiga. Mul on hea meel, et eestlaste jõupingutused on vilja kandnud ning oleme teinud oma parima, et tuua India ettevõtjate investeeringuid Eestisse,» märkis ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

«India ettevõtjad on rohkem Eesti ja Euroopa poole vaatamas. E-residentsuse andmine India suurimale tööstus- ja tehnoloogiakontserni asutajale ja omanikule Ambanile on Eesti riigile äärmisel kasulik,» ütles kohtumisel viibinud endine MKM-i IT-ala asekantsler Taavi Kotka.

Mukesh Ambani kuulub maailma kahekümne rikkaima inimese hulka ning tema ettevõte Reliance, mis tegutseb peamiselt energia- ja keemiatööstuses, on India suurima turuväärtusega firma. Samuti kuulub Ambanile maailma üks suurimaid nafta rafineerimistehaseid.

Ambani sõnul panustavad tema ettevõtted kokku 8 protsenti India riigieelarvest. Ambani järgmine plaan on siseneda telekommunikatsioonisektorisse.

Kuigi India majandus on koroonaviirusega võitlemiseks kehtestatud karantiini tõttu peaaegu «hävinenud», on Ambani firmad (iseäranis telekommunikatsioonifirma Jio) õitsengu tipul ning tema isiklik varandus on kasvanud märkimisväärselt, ütles Jawaharlal Nehru ülikooli majandusteaduskonna dekaan Jayati Ghosh.

Reliance'i pressiesindaja keeldus Ambani varandust kommenteerimast.

Ajal, mil India suundub läbi aegade suurimasse majanduslangusesse, meenutab 63aastase miljardäri edu riigi majanduslikku ebavõrdsust, kus rikkama 10 protsendi käes on kolmveerand kogu riigi jõukusest.

27-korruseline häärber

Ambani elab Mumbais 27-korruselises häärberis, mida tuntakse Antiliana ning mille katusel on kolm helikopteri maandumisplatsi. Majas on parkla 168 sõidukile, 50-kohaline kino, kristall-lühtritega ballisaal, kolme korrust katavad Babülooniast inspireeritud rippaiad, joogastuudio, spaa ning tervisekeskus.

Mukesh Ambani 27-korruseline maja, mida kohalik meedia nimetab Antiliaks. Häärberi väärtuseks on hinnatud 2,2 miljardit dollarit, millest kallim elumaja on vaid Ühendkuningriigi monarhi ametlik residents Buckinghami palee.
Mukesh Ambani 27-korruseline maja, mida kohalik meedia nimetab Antiliaks. Häärberi väärtuseks on hinnatud 2,2 miljardit dollarit, millest kallim elumaja on vaid Ühendkuningriigi monarhi ametlik residents Buckinghami palee. Foto: STRINGER/INDIA / REUTERS

Plaanib investeerida Eestisse?

India suuruselt teine ettevõte Reliance Industries investeerib Eestis tegevuse alustamiseks 1,5 miljonit eurot ning plaanib Eestit kasutada Euroopa Liidu (EL) turule sisenemiseks ning Eesti e-lahenduste viimiseks Indiasse, kirjutas Hindustan Times 2018. aasta maikuus.

Haldusettevõte Reliance Industrial Investments and Holdings Ltd annab 1,5 miljoni euro suuruse laenu oma Eesti üksusele, et seal äritegevusega alustada, märkisid ettevõttega seotud inimesed India väljaandele.

«India ettevõtted tahavad kindlasti teha koostööd e-lahenduste alal ja nendest ka ise õppida,» märkis allikas. Eestis asutatud ettevõttena oleks Reliance'il ligipääs kogu EL-i turule, märgitakse väljaandes.

Otsus järgneb 12. märtsil asetleidnud kohtumisele ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo ja Reliance Industries suuromanik Mukesh Ambani vahel, mille käigus sai Ambani ka Eesti e-reisdendiks. Hindustan Timesi artikli kohaselt on Ambani huvitatud Eesti e-lahenduste viimisest Indiasse.

India uudisteagentuuri IANS märtsikuises loos tõi Reliance Industry esindaja välja, et Ambani nägemuses saaks Eesti e-lahenduste toomisega parandada miljonite indialaste elu, kuid samuti annaks Eestis tegutsemine Reliance'ile hea ligipääsu kogu EL-i turule.

Reliance Industries on India konglomeraat, mis tegutseb energia, petrokemikaalide, tekstiili, loodusvarade, jaekaubanduse ja telekommunikatsiooni sektorites. Ettevõtte turuväärtus on ligi 100 miljardit dollarit ning 40 protsenti ettevõttest kuulub Mukesh Ambanile. Eestis tegevust alustav ettevõte Reliance Jio Infocomm tegeleb telekommunikatsiooniga.

Kuigi naftahindade kokkukukkumisest põhjustatud ebakindluse tõttu müüs Reliance oma nafta- ja keemiatoodete üksuse, suutis Jio kaasata kõigest kahe kuuga umbes 15 miljardit dollarit ehk enam kui poole kogu maailma telekomiinvesteeringutest. Nende hulgas, kes soovivad maailma ühe kiiremini kasvava e-kaubanduse ja telekommunikatsiooni turust osa saada, on Facebook, General Atlantic, Silver Lake Partners, KKR & Co. ning Saudi Araabia riiklik investeerimisfond.

Reitingu- ja analüüsifirma Sanford C. Bernstein prognoosib, et Jio hõivab 2025. aastaks India mobiilsideteenuste turust 48 protsenti.

Viimasel ajal on vihjeid selle kohta, et Reliance omandab osaluse Future Groupis, mis teeb koostööd Amazoniga ning tehing tugevdaks veelgi Ambani ambitsioone e-kaubanduses.

Isa kutsus USAst ehitust jälgima

Ambani alustas oma pereäris 1980ndate alguses, mil ta isa Dhirubhai Ambani kutsus ta Stanfordi ülikoolist tagasi Indiasse, et hoida silm peal tekstiilivabriku ehitusel. Ambanid hakkasid toorainega varustajaid ning hiljem ka keemia- ja naftarafineerimistehaseid üles ostma. Lõpuks ehitasid nad kanga-, tekstiili- ja energiaimpeeriumi.

Dhirubhai suri insulti 2002. aastal, kuid ei jätnud testamenti, mistõttu tekkis Mukeshi ja tema venna Anili vahel tüli päranduse jagamisel. Tüli lahendas lõpuks ema, kellega koos sõlmitud kokkuleppe kohaselt säilitas Mukesh kontrolli rafineerimis-, keemia-, nafta- ja gaasi- ning tekstiilitööstuses, vend Anil võttis üle telekommunikatsiooni, varahalduse, meelelahutuse ja energiatootmise ärid.

2013. aastal teatasid vennad esimesest tehingust pärast Reliance Industries impeeriumi jagamist, kui 220 miljoni dollari eest jagati kiudoptiline võrk. Pärast seda on Anili ärid olnud raskustes ning üks Reliance Communications'i üksus taotles möödunud aastal pankrotti.

Reliance sai India suurimaks konglomeraadiks ametlikult eelmisel aastal, kui käibelt mindi mööda riigifirmast Indian Oil Corporation.

Reliance'i möödunud aasta aktsionäride üldkoosolekul – mida tähistati nagu rahvuslikku püha, sealhulgas koos Ambanile kuuluva meedia- ja meelelahutusfirmaga Network18 – rääkis Ambani oma impeeriumist ülivõrretes: suurim telekomiettevõte tellijate, käibe ja kasumi poolest, suurim jaekaubandusäri, mis on suurem kui teised kokku ning naftatööstus, mis on India suurim eksportija.

«Me arendame ka uuemaid kasvumootoreid,» ütles Ambani toona ja lootis, et digitaalsete muutuste veetud laienemine oleks kõiki kaasavam.

Ühisfirma Taavi Kotkaga?

India rikkaim inimene Mukesh Ambani asutas koos ettevõtja Taavi Kotkaga Eestis firma, mis hakkab tegelema e-riigi lahendustega, kirjutas India päevaleht The Economic Times ülemöödunud aasta novembris.

Väljaanne tugines Eesti majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsleri Viljar Lubi hiljutisele jutule, et Ambani tahab osa saada Eesti e-riigi teenustest.

Lubi ei selgitanud, mida siinne tütarfirma täpsemalt tegema hakkab, kuna valitsus olevat üksnes vahendaja. Ka Ambanile kuuluva konglomeraadi, India suurima ettevõtte Reliance Industries kõneisik ei öelnud, mis esirikkuri plaanid Eestis on. Küll on aga teada, et ta teeb koostööd endise riigiametniku, praeguse IT-ettevõtja ja munitsipaalpoliitiku Taavi Kotkaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles