Maailma kõige väärtuslikum firma Apple sattus kahe uurimise alla

PM Majandus
Copy
Apple'i logo ettevõtte peakorteris toimunud üritusel.
Apple'i logo ettevõtte peakorteris toimunud üritusel. Foto: STEPHEN LAM/REUTERS/Scanpix

Euroopa Komisjon algatas USA tehnoloogiahiiu Apple suhtes kaks konkurentsirikkumistega seotud uurimist.

Koroonaviiruse silmapaistvalt hästi üle elanud ja selle ajal jõudsalt kosunud Apple on nüüd jäänud ette Euroopa Komisjoni konkurentsiametnikele. Süüdijäämisel ähvardab maailma kõige väärtuslikumat ettevõtet hiigeltrahv.

Üks põhineb Spotify ja e-lugeritootja Kobo süüdistusel, et firma on oma AppStore'ile ebaõiglase konkurentsieelise andnud. Süüdistajad kaebasid, et Apple võtab iga AppStore’i kaudu tulnud tellimuse eest esimesel aastal 30 ja edaspidi 15 protsenti vahendustasu, soodustades samal ajal omaenda muusika- ja raamatuteenuseid. AppStore’i teenustasud toovad Financial Timesi hinnangul sisse üle miljardi dollari kuus.

Komisjoni sõnul näib, et kui Apple sunnib rivaale kasutama oma makselahendust, siis jätab ta viimased ilma andmetest nende endi klientide kohta ja suudab hankida «väärtuslikke andmeid oma konkurentide tegevuse ja pakkumiste kohta».

Komisjon alustas ka juurdlust seoses makseteenusega Apple Pay. Siingi on kahtlused, et Apple lämmatab kiiresti kasvava makselahenduse abil konkurentsi, kirjutades ette, kuidas teised ettevõtted seda kasutada võivad. Samuti on iPhone’ide abil võimalik teha puutemakseid ainult Apple Pay abil.

Euroopa Komisjon võib konkurentsirikkumistes süüdi jäänud ettevõtet karistada kuni kümnendiku käibe suuruse trahviga, mis mulluse käibe järgi oleks 23 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles