IMF-i juht Georgieva: kulutage rohkem, aga hoidke tšekid alles

BNS
Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix Baltics

Peamine õppetund 2008. aasta üleilmse majanduskriisi järgsest ajast on see, et valitsused ei peaks ergutusmeetmeid liiga kiiresti lõpetama, ütles esmaspäeval Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) juht Kristalina Georgieva.

«Palun kulutage, kulutage niipalju kui saate. Aga hoidke tšekid alles,» ütles Georgieva praegust olukorda selgitavas vestluses.

«Peame hoolega jälgima, et me toetuste andmist liiga vara ei lõpetaks,» hoiatas ta. «Mäletate, tegime seda pärast globaalset finantskriisi ning sellel olid veel mõnda aega soovimatud negatiivsed tagajärjed.»

IMF-i juht märkis taas, et maailmamajandus seisab silmitsi esimese tõsiselt üleilmse kriisiga pärast Teist maailmasõda, mis sunnib IMF-i vähendama paljude riikide kasvuprognoosi.

«Paljude riikide jaoks korrigeerime majandusnäitajaid allapoole. Väikese arvu riikide jaoks korrigeerime majanduskasvu näitajat ülespoole,» ütles ta GLOBSEC-i, Institute Montaigne'i ja Bruegeli mõttekodade organiseeritud virtuaalsel paneeldiskussioonil.

IMF avalikustab oma korrigeeritud maailmamajanduse prognoosid 24. juunil.

Washingtonis asuv kriisilaenude andja on kriisi algusest alates eraldanud väga kiires tempos erakorralise rahastusena miljardeid dollareid.

Georgieva kiitis riikide majandusi kokku umbes 10 triljoni dollari ulatuses tehtud «massiivsete fiskaalmeetmete eest», võrreldes üleilmse finantskriisi raames eraldatud vaid triljoni dollariga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles