Nestor: kinnisvaraturul pole hinnalangust oodata (5)

BNS
Copy
Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik
Mihkel Nestor, SEB majandusanalüütik Foto: Postimees.ee

SEB majandusanalüütiku Mihkel Nestori sõnul pole kinnisvaraturul erilist hinnalangust oodata, sest mulli pole. 

«Kõige tähelepanuväärsem tõik ja põhjus, miks ei ole seekordses kriisis erilist hinnalangust oodata, on igasuguse hinnamulli puudumine,» ütles Nestor pressiteates. «Kuigi kinnisvarahinnad on viimastel aastatel kasvanud kiires tempos, siis samas kiiresti on kasvanud ka Eesti keskmine brutopalk.»

Nestor tõi välja, et kui 2007. aastal maksis keskmise korteri ruutmeeter 1150 eurot, siis keskmine brutopalk piirdus kõigest 720 euroga. «Seega oli ühe ruutmeetri ostmiseks vaja 1,6 brutopalga jagu raha,» märkis ta.

Analüütiku sõnul kukkusid kinnisvarahinnad kriisi puhkedes üle poole võrra, keskmine palk aga vähem kui viis protsenti. «Selle tulemusena muutus kinnisvara oluliselt kättesaadavamaks ja turu põhjas piisas ühe ruutmeetri soetamiseks kõigest 0,8 brutopalgast,» lisas Nestor.

«Kriisi leevenedes suhtarv küll pisut tõusis, kuid on jäänud sisuliselt 2013. aastast saadik väga stabiilsele tasemele, kus keskmise korteri ruutmeeter maksab pisut vähem kui ühe kuu brutopalk,» ütles analüütik.

Nende näitajate koosmõjul usub Nestor, et suurem hinnalangus võib kinnisvaraturul jääda sel korral üldse olemata. «Kindlasti leidub turul muidugi projekte, kus arendaja on sunnitud likviidsuse tagamiseks müügiga kiirustama, kuid arvestades seda, et tänaste hinnangute põhjal taastub majandus küllalt kiiresti, ei ole selline käitumine valdav,» märkis ta.

«Nii võib vabalt juhtuda, et vaatamata sügavale majanduslangusele, piirdub hinnalangus kinnisvaraturul parimal juhul kümne protsendiga,» nentis SEB majandusanalüütik.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles