USA senat tahab karmistada Nord Stream 2 vastaseid sanktsioone (1)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
Vene torupaigalduslaev Akademik Tšerski.
Vene torupaigalduslaev Akademik Tšerski. Foto: Gazprom
  • Ameerika senaatorid on vastu Venemaa-Saksa gaasijuhtme ehitusele
  • Eelmiste sanktsioonide tõttu lükkus Nord Stream 2 valmimimine aasta võrra edasi

Grupp USA senaatoreid esitas eelnõu, millega täpsustatakse ja laiendatakse Venemaa-Saksamaa gaasijuhtme Nord Stream 2 vastaseid sanktsioone. Eelnõu lähtub ka eelmiste sanktsioonide aluseks olnud Euroopa energiajulgeoleku kaitse aktist (Protecting Europe's Energy Security Act).

Esitatud eelnõu laiendaks sanktsioone lisaks otseselt torujuhet ehitavatele ettevõtetele ka laevaehitusfirmadele, kelle toodetud laevu torujuhtme ehitamisel kasutatakse. Eelnõu andsid sisse neli vabariiklast ja üks demokraatide esindaja USA senatis, kaks neist, vabariiklane Ted Cruz ja demokraat Jeanne Shaheen olid ka 2019. aastal kehtestatud sanktsioonide eelnõu autorid.

«Nord Stream 2 torujuhe kujutab endast kriitilist ohtu Ameerika rahvuslikule julgeolekule ja ei tohi valmis saada,» ütles Ted Cruz merendusportaali Riviera Maritime Media vahendusel.

2019. aasta sanktsioonide mõju torujuhet ehitavale Gazpromile oli ränk, sest 21. detsembril lahkus ehituselt päevapealt torupaigalduslaev Pioneering Spirit. Laeva omanik, Šveitsi ettevõte Allseas ei soovinud riskida ameeriklaste sanktsioonidega ning ehitus peatus. Venemaa teatas seepeale, et ehitab ümber ning toob Aasiast Euroopasse oma torupaigalduslaeva Akademik Cherskiy, laev jõudis Läänemerele koroonakriisi tipphetkel aprillis ning seisab praegu Rügeni saarel Sassnizi sadamas Saksamaal. 

Venemaa esindajad on teatanud, et gaasijuhe valmib hiljemalt 2021. aasta alguseks, kuid esialgu pole selge, kas torupaigalduslaeval Akademik Cherskiy on suudetud teha Läänemere torujuhtme paigaldamiseks vajalikud muudatused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles