Kaua oodatud otsus: esmaspäevast saab piiranguteta Soome

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Helsingisse reisimine ei ole tuleval nädalal enam kauge helesinine unistus.
Helsingisse reisimine ei ole tuleval nädalal enam kauge helesinine unistus. Foto: Madis Veltman

Soome valitsus otsustas, et teeb 15. juunist ehk järgmise nädala esmaspäevast välisriikide kodanikele piirid lahti.

«Soome kõrvaldab 15. juunist sadamast sisepiiri kontrolli,» ütles Eesti välisminister Urmas Reinsalu tänasel valitsuse pressikonverentsil. See tähendab, et alates märtsi keskpaigast suletud Soome on Eesti inimestele taas lahti.

«Kõik eestlased saavad minna nüüd juriidiliste piiranguteta Soome,» märkis Reinsalu. Lisaks sisepiiri avamisele tegi Soome otsuse, et oma riigi kodanikelt ei nõuta välismaalt naastes enam kahe nädala pikkust karantiininõuet ehk kodus viibimise kohustust. See otsus peaks suurendama märkimisväärselt Soome turistide arvu Tallinnas ja Eestis laiemalt. Küll aga ei lubata soomlasi veel Rootsi, kus on viirusse nakatumise ja suremuse näitajad endiselt väga kõrged.

Sel nädalal saab Eestist piirangutevabalt reisida ka Poola.

Soome valitsus sulges turismile riigipiirid 18. märtsil. Mõnevõrra hakkas olukord leevenema maikuus, kui lubati kahe riigi vaheline tööränne.

Tallink paneb 18 väljumist

Soome valitsuse otsus rõõmustab ka Tallinkit, kes teatas täna, et paneb esmaspäevast Eesti ja Soome vahel käima 18 väljumist päevas, tagades seeläbi piisavalt võimalusi kahe riigi vahel ohutult reisimiseks.

Alates 15. juunist opereerivad oma suvistes graafikutes Tallinki shuttle laevad Star ja Megastar, kokku 12 väljumisega päevas. Juba 12. juunist naaseb Tallinna-Helsingi liinile ettevõtte laev Silja Europa, mis on Tallinna sadamas kai ääres merele pääsemist oodanud märtsikuust. Tallink tõi Tallinna-Helsingi liinile selleks suveks täiendavalt ka tavapäraselt Tallinna-Stockholmi liinil opereerinud laeva Victoria I, mis pakub samuti kahte väljumist päevas. Kaubavedusid teostab kahe riigi vahel endiselt ettevõtte laev Sea Wind, mis liikluse tihenedes Tallinna Vanasadamas liigub tagasi Muuga-Vuosaari liinile ning jätkab opereerimist oma tavapärases graafikus ning tavapärasel liinil.

Kriisi ajal Vanasadamast väljunud Tallinki kaubalaev Sea Wind naaseb Muuga - Vuosaari liinile
Kriisi ajal Vanasadamast väljunud Tallinki kaubalaev Sea Wind naaseb Muuga - Vuosaari liinile Foto: Jaano Martin Ots

«Soome valitsuse tänane otsus tegi meile loomulikult rõõmu ja me oleme esmaspäevast koheselt valmis teenindama kõiki meie põhjanaabreid ning pakkuma neile Tallinna ja Eesti külastamiseks eelmistest aastatest veelgi rohkemaid võimalusi,» ütles Tallink Grupi juhatuse esimees Paavo Nõgene.

«Meie laevad on valmis, meie meeskonnad on valmis ja ma usun, et Tallinn ja Eesti on valmis meie naabreid tervitama, neid vastu võtma ja neile taas kustumatuid elamusi pakkuma,» lisas Nõgene.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles