Uuring: enam kui iga teine ettevõte vajab kriisis riigi raha

BNS
Copy
Kõige rohkem soovisid riigiabi majutus- ja toitlustusettevõtted, kes koroonakriisi tõttu osaliselt ettevõtluskeelu alla sattusid.
Kõige rohkem soovisid riigiabi majutus- ja toitlustusettevõtted, kes koroonakriisi tõttu osaliselt ettevõtluskeelu alla sattusid. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Maikuus läbi viidud Kantar Emori küsitluses ütlesid 59 protsenti ettevõtetest, et vajavad kriisis riiklikke toetusmeetmeid. 

Iseäranis suur toetusevajadus oli majutus- ja toitlustusettevõtetel, kellest kuni 85 protsenti teatas, et vajab riigiabi, selgus majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi (MKM) tellitud uuringust. 

Olemasolevatest meetmetest enim on kasutatud töötukassa meetmeid, mida on kasutanud või plaanib kasutada 45 protsenti ettevõtetest. Seejuures 25 protsenti kõigist vastanutest on meedet kasutanud ja sellega rahul. 20 protsenti on küll meedet kasutanud, kuid leiavad, et see ei ole piisav. 

Vähim ehk 7 protsenti vastanutest on kasutatud Kredexi käendus- ja laenumeetmeid. 32 protsenti küsitluses osalenutest märkisid, et ei kuulu meetme sihtgruppi ja 13 protsenti pole meetmetest kuulnud.

MKMi majandusarengu asekantsler Viljar Lubi ütles kolmapäevasel pressikonverentsil uuringut kommenteerides, et seostab vähest huvi Kredexi meetmete vastu majandusolude määramatusega. «Paljud ettevõtjad lihtsalt ei võta endale täiendavaid laenukohustusi, kui nad ei tea, mis tulevik toob,» märkis Lubi.

Ta lisas, et kui turu taastumise perspektiivid on selgemad, siis eeldab ministeerium likviidsusmeetmete nõudluse kasvu. «Vähemalt me peame selleks paremini valmis olema,» märkis asekantsler.

Maksu- ja tolliameti meetmeid on kasutanud 24 protsenti vastanutest, samas 43 protsenti ei ole ja ei plaani seda ka teha. Riiklikke otsetoetusi on kasutanud 22 protsenti ettevõtetest. 

Uuringu raames küsitles Kantar Emor 1034 Eesti ettevõtte juhtpositsioonil töötavat inimest. Küsitluse eesmärgiks oli mõõta ettevõtete hinnanguid Covid-19 puhangu mõju kohta nende majandustegevusele ning riiklike toetusmeetmete vajadust ja kasutamist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles