OECD hirmutab: majanduse olukord on halb

Liina Laks
Copy
OECD majandusteadlane Laurence Boone
OECD majandusteadlane Laurence Boone Foto: AFP/SCANPIX

OECD hinnangul on tänavu maailmas oodata 6-protsendilist majanduslangust – ja see oleks veel kõige positiivsem stsenaarium.

Juhul kui koroonaviiruse teine laine tõeks peaks saama, arvestab OECD 7,6-protsendilise majanduse kahanemisega. OECD hoiatas, et riigid ettevõtetelt ja ühiskonna nõrgematelt liikmetelt liiga kiiresti toetusi ära tõmbama ei hakkaks, vahendab Bloomerg. See ainult süvendaks majanduskriisi, sest OECD hinnangul on riskid hiiglaslikud.

Osa sektoritesse alles hakkab kriis jõudma, samal ajal kui näiteks lennufirmad on teatanud kümnete tuhandete inimeste koondamisest – see kõik annab märku sellest, et pikem pankrotilainete ja tööpuuduse periood on meil suure tõenäosusega alles ees. «On oluline, et me ei kordaks eelmise majanduskriisi viga ja toetaksime majandust niikaua kuni algab kasv ja töökohtade taastumine,» ütles OECD majandusanalüütik Laurence Boone. Kõige hullem on tema sõnul teadmatus – olukorda vaadatakse iga nädal eraldi üle, sest situatsioon võib päevadega dramaatiliselt muutuda.

Üldiselt ennustab OECD USAle tänavu 7-protsendilist ja euroalale 9-protsendilist majanduslangust. Seda aga juhul, kui teist viiruselainet peale ei tule. Ainuüksi Itaalia, Suurbritannia ja Prantsusmaa majandused kahanevad tänavu 11 protsenti. Kui uus laine peale tuleb, saab langus olema veel sügavam.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles