Suur hinnasula: KredEx toob intressimäärad tugevalt alla

Liina Laks
Copy
KredExi juht Lehar Kütt
KredExi juht Lehar Kütt Foto: Mihkel Maripuu

KredEx teatas, et muudab laenamise enam kui poole soodsamaks: kui varem tuli intressina maksta 4–6 protsenti, siis nüüd piisab 2 protsendist.

Muutus puudutab nn valitsuse kriisipaketi alla käivaid erakorralise käibekapitali- ja investeermislaenu tingimusi. Uued tingimused hakkavad kehtima juba tänasest, varasematel tingimustel saab laenu taotleda veel 16. juunini. 

KredEx kinnitas erakorraliste kuni 10 miljoni euro suuruste käibekapitali- ja investeerimislaenude uueks intressimääraks 12 kuu Euribori + 2 protsenti aastas, täpsustas laenutaotlejale kehtestatud tingimusi ning leevendas nõudeid laenude tagatuse osas. KredExi erakorraline laen on mõeldud Covid-19 puhangust tingitud ettevõtja ajutiste raskuste ületamiseks vajalikuks käibekapitali ja põhivarainvesteeringute finantseerimiseks.

«KredExi erakorraliste laenude eesmärk on aidata ettevõtjaid koroonakriisi negatiivsete mõjudega toime tulla ning hoida majandus käigus,» lausus KredExi juhatuse esimees Lehar Kütt.

Lehar Küti sõnul peaks laenutaotlejatele kehtestatud nõuete täpsustamise tulemusena laenuraha ka kiiremini ettevõtjateni jõudma. «Erakorraliste laenude tingimuste muutmise vajaduse tingis muutunud olukord, seni kriisimeetmete rakendamise käigus saadud kogemused ja ettevõtjatelt saadud tagasiside,» märkis KredExi juhatuse esimees.

Lisaks uuele intressimäärale leevendas KredEx nõudeid ka laenude tagatuse osas. Käibekapitalilaenude puhul summas kuni 0,5 miljonit eurot piisab, kui ettevõtja poolt antud tagatise realiseerimise eeldatavaks tulemiks on vähemalt 10 protsenti laenusummast. Investeerimislaenude ja suuremate käibelaenude puhul peab uute tingimuste kohaselt tagatiste realiseerimise eeldatav tulem olema vähemalt 50 protsenti laenusummast.

Juba raha saanud ettevõtete lepingud vaadatakse üle

Erakorraliste laenude puhul jõustuvad uued tingimused ja saab vastavalt neile taotlusi esitama hakata alates 10. juunist. Kuni 16. juunini laekuvate laenutaotluste puhul kohaldatakse taotluste menetlemisel uusi või vanu erakorralise laenu tingimusi olenevalt sellest, kummad on ettevõtja seisukohalt soodsamad.

Kriisimeetmete raames seni tehtud positiivsed laenuotsused vaadatakse üle ning kui ettevõtja ja taotlus kvalifitseeruvad uutele tingimustele ja need on ettevõtja jaoks senisest soodsamad, siis teeb KredEx ettepaneku seni tehtud otsuse või juba sõlmitud laenulepingu muutmiseks. Kui ettevõtja ja taotlus erakorralise laenu uutele nõuetele ei vasta, jääb kehtima juba tehtud laenuotsus või senistel tingimustel sõlmitud leping.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles