Eesti Pank: aasta lõpuks tõuseb töötus 13% peale

Liina Laks
Copy
Eesti Pank prognoosib töötute arvu suurenemist.
Eesti Pank prognoosib töötute arvu suurenemist. Foto: Urmas Luik

Eesti pank prognoosib, et kriisieelsele tasemele jõuab Eesti majandus alles ülejärgmisel aastal, tänavu tuleb leppida majanduse sügava langusega, mis toob kaasa senisest suurema töötute hulga.

Kõige suurema mõjuga Eesti majandusele saab olema välisnõudluse vähenemine, vaid kolmandiku uatuses on «süüdi» meil kohapeal kehetestatud piirangud, teatas Eesti pank värskes prognoosis. Pank rõhutab, et riigil tuleb kriisiga jätkuvalt tegeleda: erinevalt 2008. aastal alanud finantskriisist, milles said enim pihta tööstus- ja ehitussektor, on sedapuhku löögi all tööjõumahukas teenindussektor. Seetõttu on tööpuudus tollasest kiiremini kasvanud – ja seda isegi hoolimata palgahüvitisest. 2020. aasta lõpuks prognoosib pank Eestis enam kui 13% tööpuudust. Palgad langevad tänavu nende prognoosi kohaselt 1%.

Kuna kriis puudutab teravalt valdkondi, kus on juba eos madalamad palgad, paneb pank valitsusele südamele, et too inimestele turvavõrgu looks. Samas teeb olukorra valitsuse jaoks keerulisemaks eelarvepuudujääk: kuna aastatel 2016 – 2019 kulutati 0,5 miljardit eurot enam kui riigil sissetulekuid oli, tuli nüüd riigil laenu võtta, mis võlakoormust hüppeliselt tõstis.

Riik peab abi andma, aga töökohtade säilitamise meede selle jaoks panga sõnul ei pikaajaliselt ei sobi. «Edasi tuleb keskenduda inimeste ümberõppele ja soodustada inimeste liikumist tegevusalade vahel. See aitab majandusel kohaneda uute tingimustega ja toetab uute töökohtade loomist. Majanduse pikaajalise väljavaate seisukohalt on vaja samal ajal edasi minna digitaliseerimisega, uute tehnoloogiate arendamisega ning keskkonnasäästlikkuse edendamisega, et tõsta majanduse konkurentsivõimet,» kirjutab pank oma prognoosis.

Milline on pikem vaade

Probleeme tekitab panga sõnul asjaolu, et kuigi nii Eestis kui ka mujal on majandus hakanud piirangute leevendamise järel taastuma, on taastumine aeganõudev, sest osadesse sektoritesse jõuavad kriisi mõjud hilinemisega ning tegelikult oli maailmas majandus jahtumas juba enne koroonapuhangut. Eesti majandus langeb tänavu panga prognoosi kohaselt 10%, järgmisel aastal tuleb aga 8,5% kasv. Majanduse mahtude taastumist kriisieelsele tasemele on oodata alles ülejärgmisel aastal. Kuna võimalik on ka viiruse teise laine tulek, siis võivad need prognoosid aga kehvemaks osutuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles