Luminori analüütik loodab majanduskriisist väljumist suvel (1)

BNS
Copy
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm
Luminor Eesti peaökonomist Tõnu Palm Foto: Kuvatõmmis videost

Luminori peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul väljub Euroopa koroonaviiruse põhjustatud majanduslanguse sügavaimast faasist suveperioodil.

«Turud on täna Euroopa suhtes märksa positiivsemalt meelestatud kui veel kuu tagasi. Samas peab mõistma, et koroonakriis ei saa läbi üleöö ja osad selle mõjud tööturule ning erinevatele sektoritele kestavad veel ka järgmistel aastatel,» ütles Palm pressiteates.

Euroopa majanduse kriisieelsed mahud taastuvad Palmi hinnangul kõige varem järgmise aasta lõpus, kuid tõenäoliselt pigem 2022. aasta kevadel. «Eesti väljavaade on tugevate kaubanduspartnerite toel hea, aga seda eeldusel, et viirus püsib Euroopas ka edaspidi kontrolli all,» lisas ta.

Peaökonomisti sõnul on Euroopa triljonites eurodes mõõdetavad abipaketid ja sealhulgas Euroopa Komisjoni hiljuti avaldatud 750 miljardi mahuga taastumisfond toetanud positiivselt majanduse kindlustunnet.

Lisaks on tema sõnul väga oluline, et meetmed on aidanud alandada märkimisväärselt Euroopa lõunariikide laenuhinda.

«Euroopa Liidu majanduse tervise jaoks on ülioluline, et kõikidel liikmesriikidel oleks tee taastumiseks avatud ning selleks peavad majanduse rahastamise tingimused püsima soodsad ka kõrgema võlakoormusega riikides,» toonitas Palm.

«Mäletame ju väga hästi kui pikaks ajaks suutsid Kreeka võlaprobleemid haarata praktiliselt kogu Euroopa majanduse oma kammitsaisse, hoides tagasi investeeringuid uude kasvu,» nentis ta. 

Palmi sõnul on Itaalia 10-aastase tähtajaga võlakirjade tootlus abimeetmete toel kahanenud märtsi kolmelt protsendilt tänaseks poole võrra.

Ökonomisti hinnangul kujunevad pikaajalise heaolu seisukohalt oluliseks riikide edasised otsused, kuhu laenuraha investeerida.

«Laenu peavad tagasi maksma järgmised põlvkonnad ning seega on õigustatud seada investeerimise prioriteedid vastavalt nende ootustele. Valikus võiks olla Euroopa kodanike heaolu laiemalt ehk kindlasti rohepööre, digitaliseerimine, innovatsioon ja haridus ning keskkonnahoid,» ütles Palm.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles