Austraalia liigub esimese majanduslanguse suunas ligi 30 aasta jooksul

Copy
Austraalia rahandusminister Josh Frydenberg
Austraalia rahandusminister Josh Frydenberg Foto: STRINGER/REUTERS

Austraalia liigub oma esimese majanduslanguse aasta suunas ligi kolme aastakümne jooksul, kui selgus, et aasta esimese kvartali jooksul majandus kahanes ning järgmise kolme kuu peale on oodata koroonaviiruse kriisi mõjust kardetust suuremat tagasilööki.

Esimeses kvartalis langes majandus 0,3 protsenti, mis on suurim kvartaalne langus pärast 2009. aasta üleilmset finantskriisi. Lisaks koroonaviirusele mängis oma osa ka pikemaks kujunenud põuaperiood ning tohutud maastikupõlengud.

Ehkki langus on väiksem varasemast prognoosist 0,4 protsenti, läheneb Austraalia nüüd rahandusminister Josh Frydenbergi sõnul esimesse majanduslanguse aastasse pärast 1991. aastat.

«Löök majandusele tuleb tõsine, palju tõsisem, kui see, mida oleme täna näinud,» ütles Frydenberg kolmapäeval järgmist kvartalit kommenteerides.

Austraalia võimud sulgesid Covid-19 viirusega võitluseks paljud ettevõtlussektorid ja suleti kiirelt ka rahvusvaheline piir ning riiki tabas miljarditesse eurodesse ulatuv majanduskahju. Ent sellele vaatamata õnnestus võimudel viirusega võrdlemisi hästi hakkama saada.

Frydenbergi sõnul oli märtsiga lõppenud kvartal väga heas seisus võrreldes Hiina, Prantsusmaa või Suurbritannia majandusnäitajatega ning Austraalia majandus näitas «märkimisväärset vastupidamist».

«Olime kuristiku serval. Me seisime silmitsi ökonomisti versiooniga maailmalõpust,» ütles ta. «Meil õnnestus vältida paljude teiste riikide majanduslikku ja tervishoiualast saatust tänu meetmetele, mida me riigina vastu võtsime.»

Miljonid austraallased on kaotanud töö või pidanud tegema tööd vähendatud määral, ent ametnikud loodavad kolmeetapilise piirangute leevendamise kava järel majanduselu taas jalgele saada.

Umbes 25 miljoni elanikuga Austraalias on tuvastatud 7200 Covid-19 nakkus- ja 102 surmajuhtu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles