Eesti Raudtee võtab Euroopa Investeerimispangast 95 miljonit laenu

BNS
Copy
Kaubarong.
Kaubarong. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
  • Laenu eesmärk on parandada raudtee taristut ja automatiseerida liikluskorraldus

Euroopa Investeerimispank (EIP) sõlmis Eesti riikliku raudteetaristu ettevõtte Eesti Raudteega 95 miljoni euro suuruse laenulepingu kestusega  25 aastat.

Eesti Raudtee kasutab saadavat toetust, et kaasajastada suurem osa Eesti raudteetaristu liiklusjuhtimissüsteeme ja liikluskorralduse automatiseerimiseks. Kõik uuendused teostatakse TEN-T võrgus, sealhulgas Põhjamere-Balti koridoris, teatas Eesti Raudtee. 

«Kuna üldine trend liigub süsinikupõhisest transpordist eemale, on teenusepakkujad ajendatud reisijatele pakkuma parimaid võimalikke tingimusi, näidates neile, et on alternatiive autoga sõitmisele,» kommenteeris EIP asepresident Thomas Östros pressiteates. 

Ta lisas, et selline kaasajastamine ei taga ainult rongide suuremat kiirust, vaid parandab uute liiklusjuhtimissüsteemide kaudu ka raudteede ohutust. «Kuna EIP on CO2-neutraalse Euroopa poole liikumise rahastamise keskmes, toetame sellist kava hea meelega,» sõnas Östros.

Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei lisas, et komisjon soovib tagada raudteeliikluse atraktiivsuse. «Eesti raudteevõrgu uuendamine ning Rail Balticu loomine tagavad reisijatele kaasaegse, ohutu ja keskkonnasäästliku alternatiivi autoga sõitmisele,» lisas Hololei. 

Eesti Raudtee peadirektor Erik Laidvee sõnul on Eesti Raudtee algatanud ambitsioonika investeerimiskava aastani 2030, mis viib Eesti raudteede taristu kvaliteedi ja ohutuse uuele tasandile. 

Projekt on järg varasematele EIP investeeringutele Eesti raudteesektorisse, sealhulgas uutesse raudteeveeremitesse, mis jõudsid raudteedele aastal 2014. 

Euroopa Investeerimispank on Euroopa Liidu liikmesriikidele kuuluv pikaajalist laenu andev asutus. EIP tagab põhjendatud investeeringutele pikaajalise finantseeringu, et panustada ELi poliitilistesse eesmärkidesse. Viimase viie aasta jooksul on EIP panustanud ligikaudu 835 miljonit eurot Eesti projektidesse, muuhulgas tehnoloogia-, taristu- ja transpordisektoris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles