Huvi riigimaa ostu ja rentimise vastu langes

BNS
Copy
Mais on maa-amet müünud oksjonitel Järvamaal asuvaid maatulundusmaid pea igal nädalal.
Mais on maa-amet müünud oksjonitel Järvamaal asuvaid maatulundusmaid pea igal nädalal. Foto: Urmas Glase
  • Maa-ameti enampakkumised kolisid aprillis digitaalsesse oksjonikeskkonda
  • Amet korraldas tänavu viie kuu jooksul 667 riigimaa oksjonit

Maa-amet kuulutas 2020. aasta jaanuarist maini välja 667 oksjonit riigimaa müümiseks või rendile andmiseks, neist 78 protsenti olid edukad. 

Tänavu viie kuu jooksul oli müügis 412 kinnisasja, neist leidis ostja 297. Riik andis rendile 255 kinnisasja, milllest leidis rentniku 221, teatas maa-amet. 

Alates aprillist kolisid avalikud enampakkumised elektroonilisse oksjonikeskkonda, kus maa-amet on korraldanud 368 oksjonit, neist 272 kinnisasja müümiseks ja 96 rendile andmiseks. Võrreldes esimeses kvartalis toimunud kirjalike enampakkumistega on elektroonilises keskkonnas toimunud oksjonitel nii edukus kui ka alghinna tõus maa-ameti teatel olnud mõnevõrra madalam.

Aasta alguses toimunud kirjalikel müügioksjonitel esitati pakkumisi 76 protsendile müüki pandud üksustest ja hind tõusis enampakkumisel keskmiselt 29 protsenti alghinnast. Kirjalikel rendioksjonitel esitati pakkumisi 81 protsendile kinnisasjadest ja hind tõusis keskmiselt 67 protsenti alghinnast.

Elektroonilistel oksjonitel oli müügioksjonite edukus aga 64 protsenti ja hinnatõus 26 protsenti ning rendioksjonite edukus 69 protsenti ja hinnatõus 43 protsenti alghinnast. 

«Eriolukord ja ennustused saabuvast majanduslangusest võivad olla üks põhjus, miks huvi riigimaa ostu või rendi vastu aprillis ja mais langes. Teine põhjus võib olla see, et kõik riigimaa ostmisest või rentimisest huvitatud inimesed pole veel harjunud elektroonilises keskkonnas toimetama,» selgitas maa-ameti riigimaa haldamise osakonna juhataja Tiina Vooro pressiteates. 

Vooro lisas, et maa-amet julgustab kõiki uue oksjonikeskkonnaga tutvuma. «Kui elektroonilisel oksjonil tekib mistahes küsimus või tõrge, siis soovitame kindlasti kohe julgelt ühendust võtta oksjonikeskkonnas või maa-ameti kodulehel avaldatud oksjoniteates märgitud telefonidel. Kogemus näitab, et elektroonilisel oksjonil osalemisega saavad väikese abistamise toel hakkama kõik osaleda soovijad.»

Maa-amet annab avalikel oksjonitel rendile riigile kuuluvat põllumaad ning müüb riigile mittevajalikku maad. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles