Riikide majandused kukuvad, keskpankade prognoosid lähevad lahku

BNS
Copy
Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire ennustas riigi selle aasta majanduslanguseks 11 protsenti.
Prantsuse majandusminister Bruno Le Maire ennustas riigi selle aasta majanduslanguseks 11 protsenti. Foto: JACQUES WITT/SIPA/JACQUES WITT/SIPA

Mitme riigi keskpangad ja valitsusametnikud on kinnitanud majanduskriisi süvenemist. Majanduslanguse prognoosid on erinevad, kõikudes 0,2 protsendist üle 10 protsendini.  

Lõuna-Korea majanduse kokkutõmbumine süveneb teises kvartalis seoses koroonapandeemia mõjudega, prognoosis sealne keskpank teisipäeval. Prognoosi kohaselt tõmbub riigi majandus esimese kvartaliga võrreldes kokku vähemalt kaks protsenti.

Esimeses kvartalis oli langus eelmise aasta viimase kvartaliga võrreldes 1,3 protsenti, mis on suurim kukkumine alates 2008. aasta üleilmsest finantskriisist.

Eratarbimine vähenes esimeses kvartalis eelmise kvartaliga võrreldes 6,5 protsenti, kuna vähenesid kulutused nii kaupadele kui teenustele, ütles keskpank.

Kui veebruaris prognoosis keskpank selle aasta majanduskasvuks 2,1 protsenti, siis eelmisel nädalal esitatud uues prognoosis oli see asendunud 0,2-protsendise langusega.

Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) prognoosi kohaselt peaks Lõuna-Korea majandus sel aastal kokku tõmbuma 1,2 protsenti.

Prantsusmaa majandus kukub sel aastal ilmselt 11 protsenti, ütles rahandusminister Bruno Le Maire teisipäeval. 

«(Koroonaviirusest põhjustatud) šokk on väga brutaalne,» ütles Le Maire ja lisas: «Olen täiesti kindel, et me kosume 2021. aastal.» Varem on prognoositud Prantsusmaa selle aasta majanduslanguseks kaheksa protsenti.

Tšiili majandus kukkus aprillis 14 protsenti võrreldes eelmise aasta aprilliga, teatas keskpank esmaspäeval. Tegemist oli rängima langusega alates statistika algusest ning isegi halvem kõige pessimistlikumatest prognoosidest, mis ennustasid 10-protsendist langust.

Keskpanga majandusaktiivsuse indeksi kohaselt langes Tšiili majandus selle aasta märtsiga võrreldes 8,7 protsenti.

Majanduslangus on seotud karmide piirangutega, mida valitsus rakendas koroonaviiruse pandeemia tõttu selles 18 miljoni elanikuga riigis. Tšiilis on kinnitust leidnud ligi 100 000 koroonanakkust ja 1000 surma. Mai majandusandmed kujunevad ilmselt veelgi halvemaks.

Enne koroonapandeemia puhkemist prognoosisid võimud selleks aastaks sisemajanduse kogutoodangu tõusuks 1,1 protsenti, kuid praegu juba langust 2,5–4,0 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles