Kaubanduskoda tahab Kredexi toetusi kahekordistada

BNS
Copy
Kredexi kontor Tallinnas
Kredexi kontor Tallinnas Foto: Tairo Lutter / Postimees

Senise 10 miljoni euro asemel võiks ettevõte saada 20 miljonit eurot, samuti tuleks käenduspiiri vähendada.

Eesti Kaubandus-tööstuskoja hinnangul peaks valitsus täiendama mitmeid Kredexi erakorralisi toetusmeetmeid ettevõtjatele ja tõstma maksimaalse toetussumma ettevõtja kohta kümnelt miljonilt eurolt kahekümnele. 

Lisaks tegi koda valitsusele ettepaneku vähendada Kredexi käendustasusid, mis on praegu ettevõtjate hinnangul liiga kõrged ning suurendada Kredexi koguvastutuse piiri pankade ja liisingirmade ees 40 protsendini. Praegu on see 15 protsenti. 

Selline piirang võib olla piisav tavaolukorras, kuid kriisisituatsioonis on see liiga madal ning ei pruugi pankasid motiveerida uusi likviidsuslaene väljastama või olemasolevaid laene ümber kujundama. 

Kaubanduskoda  ei pea ka põhjendatuks, et jae-  ja hulgikaubandusettevõtja käibekapitali finantseerimise ning ehitussektoris tegutseva ettevõtja korral on käenduse ulatus vaid kuni 60 protsenti tagatavast laenust, kuid teistel sektoritel kuni 90 protsenti. 

Koda tegi ettepaneku tõsta ka  jae-  ja hulgikaubandus-  ning ehitusettevõtjate puhul käibekapitali finantseerimise käenduse määr 90 protsendini ning laiendada käenduste ulatust kinnisvarasektori laenudele. 

Kaubanduskoda on saanud ettevõtjatelt tagasisidet, et laenukäenduste tingimuste leevendamine on vajalik peamiselt seetõttu, et paljudesse sektoritesse jõuab kriis hilinemisega. 

Üheks selliseks sektoriks on näiteks töötlev tööstus, mis on Eesti majanduse ja ekspordi mootor. Seetõttu tuleb tagada piisav käenduste võimekus, et ka mõne kuu pärast oleks veel võimalik laenukäendust taotleda, märkis koda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles