EAS jagab kaupmeestele renditoetust

BNS
Copy
Tartu Lõunakeskus. Eriolukorra tõttu pidid paljud kaubanduskeskustes tegutsevad ärid oma tegevuse lõpetama, renti tuli neil maksta sellest hoolimata.
Tartu Lõunakeskus. Eriolukorra tõttu pidid paljud kaubanduskeskustes tegutsevad ärid oma tegevuse lõpetama, renti tuli neil maksta sellest hoolimata. Foto: Kristjan Teedema

Homsest saavad hakata EASist toetust taotlema need ettevõtted, kes koroonakriisi tagajärjel rendimaksetega hätta on jäänud.

EASi meetme maht on 4 miljonit eurot. «Eriolukorra tõttu sattus kaubandussektor tõsise majandusliku löögi alla, kuid samas olid piirangud hädavajalikud kriisi peatamiseks,» ütles rahandusminister Martin Helme pressiteates.

Valitsus toetas Eesti Kaupmeeste Liidu ettepanekut, mille järgi jagatakse kaubandusettevõtetele rendimaksete toetust põhimõttel, et riik kompenseerib rentnikule rendileandja poolt tehtud soodustusega sama suure osa rendist, kuid mitte rohkem kui 25 protsenti.

Toetuse andmise eesmärk on ühekordse tagastamatu abi andmine kaubandus- või teenindusettevõtjatele, et elujõulised ettevõtted suudaksid vahepealsed ajutised raskused selja taha jätta ja oma tegevusega edasi minna.

Toetust saab taotleda kaubandus- või teenindusettevõtja, kes kasutab rendi- või üürilepingu alusel kaubandus- või teeninduspinda kaubanduskeskuses, mis oli 24. märtsil kehtestatud kaubandusettevõtetes liikumisvabaduse piirangu tõttu osaliselt või täielikult suletud.

Samuti saavad toetust taotleda väljaspool kaubanduskeskusi asuvate laste mängutubade pidajad.

Seda, kui suur probleem ettevõtete rentidega on, EAS öelda ei osanud ning viitas, et meetme põhjendused pärinevad rahandusministeeriumist.

Rahandusministri nõunik Rain Epler selgitas, et probleem oli selles, et koroonakriisi ajal olid kauplused kinni, aga kulud tekkisid ettevõtjatele sellest hoolimata. «Praegune meede on mõeldud selleks, et soodustada kaupluste lahtitegemist, see pole mõeldud hüvitisena kinnioldud aja eest,» ütles Epler.

Meetme suurus – 4 miljonit eurot – tuleneb Epleri sõnul otse Kaupmeeste Liidult, kes tegi arvutuse, kui palju on Eestis kauplustepinda, kui kõrge on ruutmeetri rendisumma ühes kuus, ning samuti pärineb neilt ettepanek hüvitada kaupmeestele 25 protsenti rendisummast. Meetmest ei saa osa need ettevõtted, kes olid eriolukorra ajal avatud, teiste seas toidupoed ja apteegid, ning need firmad, kes peale kriisi enam oma uksi ei ava.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles