Riik hakkab välismaalastele töövahendust pakkuma

BNS
Copy
Töövahendust tahab töötukassa pakkuda eelkõige põllumajandustöötajatele
Töövahendust tahab töötukassa pakkuda eelkõige põllumajandustöötajatele Foto: Priit Simson/Postimees.

Alates esmaspäevast on võimalik Eestis lühiajaliselt töötanud, kuid hetkel töötutel välismaalastel saada riiklikku töövahendusteenust.

Vahendust saab see, kel on töö leidmise korral õigus jätkata lühiajalist töötamist Eestis. Varem pidi töötaja olema töötukassa töövahendusteenuse saamiseks veel eelmises kohas tööl. 

Sotsiaalministeeriumi ja töötukassa koostööna hakatakse pakkuma töövahendust neile lühiajalistele välismaalastest töötajatele, kes on kaotanud töö, et viia paindlikumalt kokku tööjõu pakkumine ja hooajalise tööjõu vajadus.

"Kriisis on töö kaotanud välismaalasi, kelle lühiajalise töötamise õigus veel kestab, kuid Eestist lahkumine on reisipiirangute tõttu keeruline. Soovime viia need potentsiaalsed töötajad kokku töökäte nappuses olevate tööandjatega põllumajanduses ja teistes sektorites. Sellega leevendame korraga nii hooajatöötajate vähesust kui tööpuudust lühiajaliste töötajate seas, mistõttu oleme muutnud paindlikumaks ka töötukassa töövahenduse teenuste tingimusi," ütles sotsiaalminister Tanel Kiik.

Sotsiaalministeeriumi andmetel lubab põllumajandussektori tööjõupuuduse leevendamiseks seadus erandina välismaalaste lühiajalistel töötajatel, kelle töötamise periood on lõppenud, töötada juuli lõpuni põllumajandussektoris.

Tavaolukorras on lühiajalisest töötajast välismaalasel õigus tööotsijana registreerida ja saada töövahenduse teenust üksnes töötamise ajal, kui ta soovib töökohta vahetada. Erandina saavad tänasest end tööotsijana registreerida ja töövahenduse teenust kasutada ka töö kaotanud lühiajalised töötajad, kes viibisid Eestis 17. märtsi seisuga või kellel on jätkuvalt kehtiv õigus siin lühiajaliselt töötada. 

Töövahenduse teenuse saamiseks tuleb lühiajaliselt Eestis töötaval välismaalasel registreerida end tööotsijana, esitades selleks töötukassale avaldus kohapeal või telefoni teel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles