Soome jõudis esimeses kvartalis majandussurutisse

PM Majandus
Copy
Soome pealinna Helsingi linnapilt
Soome pealinna Helsingi linnapilt Foto: Mihkel Maripuu

Soome majandus kahanes aasta esimeses kvartalis 1,1 protsenti võrreldes mullu sama ajaga, majandusteadlaste hinnangul on hullem alles ees.

Soome statistikaamet teatas, et riigi majandus vähenes aasta esimese kolme kuuga 1,1 protsenti võrreldes mullu sama ajaga ja 0,9 protsenti võrreldes möödunud aasta neljanda kvartaliga. Kuna põhjanaabrite majandus kahanes ka eelmise aasta viimasel kolmel kuul, siis on riigis sellega ametlikult jõudnud majandussurutisse.

Soome majandust tõmbas esimeses kvartalis iseäranis allapoole möödunud aasta sama ajaga võrreldes 18 protsenti kahanenud metsatööstus, mille aasta alguse probleemideks olid laialdased töövaidlused ja kehv raiehooaeg.

Soome tööandjate organisatsiooni juhtivökonomist Sami Pakarinen nentis Helsingin Sanomatele, et tsükli langusfaasis korrigeeritakse majandusnäitajaid sageli allapoole.

«Soome on nüüd majandussurutises ja käesolevas kvartalis langus ainult süveneb,» ütles Pakarinen. «Meil läheb halvemini kui me arvame, sest neidki andmeid täpsustatakse veel allapoole.»

Ka Danske Banki peaökonomist Pasi Kuoppamäki hindas, et statistiliselt halvem ootab alles ees, sest kevadel sulges hulk ettevõtteid koroonakriisi tõttu uksed ning nii ettevõtjate kui ka tarbijate kindlustunne langes järsult.

Kuoppamäe meelest on siiski kõige hullemaid stsenaariume suudetud vähemalt esialgu vältida.

Majandusteadlaste konsensusprognoos Soome selle aasta majanduslanguseks on 6,5 protsenti. Järgmisel aastal oodatakse juba 4,5-protsendilist kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles