Itaalia uues valitsuses esimene eetikaskandaal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mario Monti.
Mario Monti. Foto: SCANPIX

Itaalia tehnokraatlikku valitsust tabas esimene eetikaskandaal: tagasi astus meediaminister, kes lubas varasema vasaktsentristliku valitsuse liikmena maksta kinni oma puhkuse luksuslikus Toscana hotellis.

Peaminister Mario Monti, kes on tõotanud järgida oma valitsuses läbipaistvuse põhimõtet, rahuldas eile Carlo Malinconico tagasiastumisavalduse, tänades teda «vastutustunde ja avalike huvide esikohale asetamise» eest.

Loo valguses tuleb itaallastel tõdeda, et korruptsiooniskandaalide suhtes – mis kujutasid endast Silvio Berlusconi valitsuse lahutamatut osa – ei ole immuunsed ka praegused mittevalitud tehnokraadid.

Küll aga sai selgeks ka see, et erinevalt eelkäijast on Monti varmas tegutsema.

Malinconico tunnistas, et tema hotelliarved aastail 2007 ja 2008, kui ta teenis Romano Prodi valitsuses, maksis kinni keegi teine. Ta rõhutab, et ei osutanud kellelgi ebaseaduslikke teeneid.

Juhtumi tõid avalikkuse ette Itaalia ajalehed, tsiteerides kohtudokumente, mille järgi tasus 19 870 euro eest Malinconico arveid ärimees Francesco De Vito Piscicelli. Viimase sõnutsi tasus talle vähemalt osa rahast omakorda Angelo Balducci, kes oli tol ajal kõrge riiklike ehitushangete eest vastutav ametnik.

Mõlemad mehed arreteeriti hiljem, süüdistatuna laialdases riigihankeid puudutavas korruptsioonis, mis oli osaliselt seotud ka G8 tippkohtumise korraldamisega Itaalias aastal 2009.

Mehed eitavad igasugust süüd.

Malinconico, endine õigusteaduste professor, protesteeris esmaspäeval pressiteate vahendusel, et on antud «meediakohtu» alla ega viidanud siis veel tagasiastumisele. Tema sõnutsi öeldi talle hotellis, et arved on makstud ning ta arvas, et seda tegi Balducci. Olles kuulnud Piscicellit puudutavast juurdlusest, olevat ta üritanud tasuda need arved hotellile ise.

Malinconico osas juurdlust algatatud ei ole.

Afäär on andnud hulgaliselt laskemoona Berlusconi perele kuuluvale ajalehele Il Giornale. Leht mõistis Berlusconi võimulolemise ajal küll raevukalt hukka kohtueelsete materjalide avaldamise, kuid trükkis eile ära Malinconico ja Piscicelli väidetavad telefonikõned aastast 2008, mis viitavad nende lähedastele sidemetele.

Il Giornale ja teised lehed uurivad ka riigihaldusministri Filippo Patroni Griffi juhtumit, kes ostis väidetavalt 2008. aastal korteri vaatega Rooma Colosseumile, tunduvalt alla turuhinna. Minister on keeldunud juhtumit kohalikele lehtedele kommenteerimast.

CopyrightThe Financial Times Limited 2012

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles