Viirus viis Luminori kahjumisse

BNS
Copy
Luminor pank.
Luminor pank. Foto: Tairo Lutter

Luminori esimese kvartali netokahjum oli 21,2 miljonit eurot, mis tulenes eelkõige Covid-19 levikust ja makrostsenaariumite muutumisest tingitud krediidikahjumite eraldistest.

Luminori teatel paranes panga rahastamispositsioon aga jätkuvalt ning laenude ja hoiuste suhtarv oli esimese kvartali lõpuks langenud aastataguselt 108,4 protsendilt 99,7 protsendile. Hoiused kasvasid 567 miljoni euro võrra ja laenuportfell vähenes 1,4 miljardi euro võrra.

«Alustasime aastat tugevalt positsioonilt. Uue tegevusmudeli kasutuselevõtt ja tegevuse tõhustamine muutsid panga kriisi tekke ajaks tugevamaks ja kiiremaks ning see võimaldades meil ka muutuvate oludega kiirelt kohaneda,» ütles Luminori tegevjuht Erkki Raasuke pressiteates.

Raasukese sõnul jätkatakse panga organisatsioonilise võimekuse suurendamist veelgi, et olla rasketel aegadel toeks oma klientidele. «Samuti töötame edasi kriisi eri stsenaariumidega, et olla valmis selle erinevatele arengutele ja majanduslikele mõjudele reageerimiseks. Kõige olulisem on see, et valmistume kaasa aitama majanduse taaskäivitamisele,» märkis ta.

Panga äritulem paranes ning ilma erakorraliste kuludeta kajastus see ka kulude ja tulude suhtarvus, mis oli 57,5 protsenti võrreldes möödunud aasta esimese kvartali 59,7 protsendiga.

4. märtsil emiteeris Luminor esimese pangana Balti riikides 500 miljoni euro väärtuses tagatud pandikirju marginaaliga 25 baaspunkti üle mid-swap'i määra, mille lõpptootlus oli -0,18 protsenti. See on panga teatel rekordiliselt madal intressimäär, millega Balti valitsussektoriväline emitent on finantsturgudelt raha laenanud. Kogutud vahendeid kasutati rahastamisbaasi laiendamiseks ja likviidsuspuhvrite edasiseks suurendamiseks.

2020. aasta esimeses kvartalis hakkas Luminor pakkuma Lätis eraisikutele võimalust saada panga kliendiks ilma kontorit külastamata ning aasta jooksul laieneb see võimalus ka Eestisse ja Leetu.

Samuti lõi Luminor esimeses kvartalis e-kaubanduse portaali lahenduse, mis võimaldab Balti riikide veebipoodidel toodete ja teenuste eest arveldada eri pankade klientidega.

Pank sai esimeses kvartalis kõigi Balti riikide peamistes pangandussüsteemides valmis sõltumatu maksetaristu ja liikus edasi rahvusvaheliste maksevoogude eraldamise suunas.

2019. aasta lõpu seisuga oli Luminoril Balti riikides 16,6-protsendine hoiuste ja 18,7-protsendine laenude turuosa. Panga omakapital küündib 1,6 miljardi euroni, mis tagab Luminori kapitaliseerituse 19,7 protsendi tasemel esimese taseme põhiomavahenditega (CET1).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles