Uus kord: töötu saab suurema hüvitise ja õiguse lisaraha teenida

Liina Laks
Copy
Töötukassast saavad Eesti inimesed tulevikus suuremat abi
Töötukassast saavad Eesti inimesed tulevikus suuremat abi Foto: Margus Ansu

Valitsuse heaks kiidetud muudetustega saab töötu suuremat abiraha ning õiguse endale väikest taskuraha teenida. Paraku jõustuvad muudatused alles mitme kuu pärast.

Heaks kiidetud muudatused võimaldavad edaspidi töötuna arvel oleku ajal ajutiselt töötada kuni viiel päeval kuus, kuid kõige rohkem 12 kuul kahe aasta jooksul ning saada selle eest tasu, mis võib olla ühes kuus kuni 40 protsenti eelmise aasta kuu töötasu alammäärast ehk sel aastal 216 eurot, teatas sotsiaalministeerium.

Töötutoetus tõuseb korralikult

Tõusevad ka töötushüvitised: esimesel sajal töötuse päeval hakkab töötuskindlustushüvitis olema senise 50 protsendi asemel 60 protsenti eelnevast sissetulekust ning töötutoetus hakkab olema 35 protsendi asemel 50 protsenti käesoleva aasta miinimumpalgast tõustes järgmise aasta 1. jaanuarist  189 eurolt 292 euroni, seega üle arvestusliku elatusmiinimumi kuus, mis 2019. aastal oli 221 eurot. Töötuskindlustushüvitise tõus on planeeritud võimalusel jõustuma alates 1. augustist 2020, kuid see sõltub  parlamendi menetluse ajagraafikust.

Hooajatööl käimine tehakse töötule lihtsamaks

Töötute hooajalise töötamise soodustamiseks muudetakse töötuskindlustushüvitise saamise tingimusi nii, et peale hooajatöö lõppemist taas töötuks jäädes jätkub hüvitise maksmine, kui eelmisest hüvitise maksmise perioodist on jäänud kasutamata päevi ning tööle asumisest ei ole möödunud rohkem kui 12 kuud.

Uus kord välismaal tööl käivatele eestlastele

Täpsustatakse ka töötuskindlustushüvitise arvutamist kui kindlustatu töötas enne töötuks jäämist Eestis ning enne seda väljaspool Eestit mõnes teises Euroopa majanduspiirkonna riigis või Šveitsis. Näiteks kui inimene on töötanud viimase viie aasta jooksul 12 kuud Eestis, seejärel kuus kuud Soomes ja pärast seda kuus kuud Eestis, arvutatakse praegu tema töötuskindlustushüvitis vaid Eestis teenitud viimase kuue kuu töötasu alusel, mistõttu inimese töötuskindlustushüvitis jääb madalam. Muudatuse kohaselt võetakse edaspidi lisaks viimase kuue kuu sissetulekutele arvesse ka enne näiteks Soomes töötamist Eestis teenitud tasud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles