Lufthansa nõukogu ei nõustunud üheksa miljardi euro suuruse riigiabiga

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Lufthansa lennukid Müncheni lennuväljal.
Lufthansa lennukid Müncheni lennuväljal. Foto: CHRISTOF STACHE/AFP

Lufthansa nõukogu ei nõustunud Saksamaa valitsuse pakutud üheksa miljardi euro suuruse riigiabiga pärast seda, kui Euroopa Komisjon soovib, et lennukompanii vähendab lendude osakaalu Frankfurdi ja Müncheni lennujaamades.

Pärast eile toimunud koosolekut teatas nõukogu, et lükkab aktsionäride erakorralise koosoleku kokkukutsumise edasi, ja seda olukorras, kus lennukompanii kahjum kasvab miljon eurot tunnis.

Nõukogu sõnul nõuab Euroopa Komisjon, et lennukompanii vähendaks lennulubade osakaalu kodulennujaamades ning analüüsib hoolikalt selle majanduslikke mõjusid. Siiski näeb nõukogu, et Berliini riigiabi on ainus võimalus lennukompanii maksevõimelisuse säilimiseks. Euroopa Komisjonile avaldab survet ka odavlennufirma Ryanair, kelle sõnul on Lufthansa domineerimine viimase kahel kodulennuväljal on liiga suur, kirjutab Financial Times.

Praegu kuulub Lufthansale üle kahe kolmandiku nii Frankfurdi kui ka Müncheni lennujaamade (mis kuuluvad osaliselt riigile) lennulubadest ja umbes 60 protsenti Viini ja Zürichi lennujaamade lennulubadest.

Lufthansa kontserni kuuluvad ka Austrian Airlines, Swiss International Airlines, Eurowings ja Brussels Airlines.

Kantsler Angela Merkeli prominentsed partei- ja koalitsioonikaaslased on igatahes rahvusliku lennukompanii domineerimise vähendamise vastu. Baieri peaminister Markus Söder hoiatas teisipäeval lennuaegade andmise eest odavlennufirmadele, kellel on saksa töötajate ees väiksem vastutustunne kui Lufthansal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles