Helme 750-miljardisest rahasüstist: see on suur hüpe Euroopa Ühendriikide suunas (19)

Copy
Rahandusminister Martin Helme
Rahandusminister Martin Helme Foto: Mihkel Maripuu

Euroopa Komisjoni plaan, jagada liikmesmaadele otsetoetuste ja laenudena ühtekokku 750 miljardit eurot, on pikk samm Euroopa Ühendriikide poole, leiab rahandusminister Martin Helme.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen tutvustas kolmapäeval europarlamendi ees kauaoodatud ELi uut eelarvekava ja samuti taaskäivitamisfondi, mis kannab nime «Järgmise põlvkonna EL». Kokku tahaks Euroopa Komisjon jagada aastatel 2021-2027 läbi ühiseelarve välja 1,85 triljonit eurot. Sellest omakorda 750 miljardit tuleks taaskäivitusfondist: 500 antaks otsetoetusteks ja 250 laenudena, et saada käima enim kannatada saanud tööstusharud ja riikide majandused.

Martin Helme rääkis «Esimeses stuudios», et täna ta sellele plaanile alla ei kirjutaks, kuna käib «peeglitega mäng, kus meile pannakse ette mingisugused ilusad vilkuvad asjad, aga seal taga toimuvad ka teised ja väga olulised asjad».

Rahandusministri hinnangul on Euroopa Komisjoni ettepanek üsna üldsõnaline ning tuleb aru saada, mis on sinna ridade vahele kirjutatud. «Ja see, mis sinna ridade vahele on kirjutatud, on palju tõsisema kaaluga kui see rahanumber,» rõhutas ta.

«Minu kiire järeldus on, et Euroopa Komisjon, suhteliselt samas võtmes Saksa-Prantsuse ettepanekuga, on välja käinud suure hüppe Euroopa Ühendriikide suunas,» arvas Helme.

Helme sõnul tahab EL saada enda kätte võlavõtmise õigust, mida jagaks siis liikmesmaade vahel ning mille tulemusena Eesti võlakoormus kasvaks märgatavalt. Samuti tahaks Brüssel rahandusministri arvates endale maksude kogumise õigust ning hakata liikmesriikidele nende eelarvete mahtusid ette kirjutama.

«See on selle ettepaneku see külg, millest selle 750 miljardi kõrval esialgu veel ei räägita,» ütles Helme.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles